SVIJET U ŠOKU

MALENA KRALJEVINA NASTAVLJA S UVOĐENJEM ŠERIJATSKOG ZAKONA Homoseksualce će kamenovati do smrti, a kradljivcima će amputirati udove

 
Brunejski sultan Hassanal Bolkiah
 REUTERS

Kraljevina Brunej nastavlja s implementacijom šerijatskog zakona. Tako je od danas na snazi zakon po kojemu se svaki homoseksualni seks i preljub kažnjava smrtnom kaznom koja će se provoditi kamenovanjem.

Očekivano, potez ove malene kraljevine na jugoistoku Azije izazvao je žestoku osudu međunarodne zajednice.

"Želim da islamsko učenje u ovoj zemlji jača", izjavio je brunejski sultan Hassanal Bolkiah.

Homoseksualnost je i dosad bila ilegalna u ovoj malenoj državi i kažnjavana s maksimalno 10 godina zatvora.

"Probudiš se jednog dana i shvatiš da tvoji susjedi, članovi obitelji pa čak i draga gospođa koja prodaje škampe uz cestu misle da nisi čovjek ili da je sasvim OK kamenovati ljude", izjavio je za BBC jedan brunejski homoseksualac koji je, jasno, želio ostati anoniman.

Osim za homoseksualce i preljubnike, uvode se rigorozne kazne i za osobe koje će biti uhvaćene u krađi. Njima tako od danas prijeti kazna u vidu amputacije ruku i nogu.

Brunej još od 2014. godine uvodi šerijatski zakon, islamski pravni sustav koji kršitelje zakona fizički kažnjava, i to iznimno strogo. Njegovo uvođenje naredio je brunejski sultan Bolkiah, inače jedan od najbogatijih svjetskih vođa. Njegovo osobno bogatstvo navodno broji 20 milijardi američkih dolara, a Brunejem vlada od 1967. godine.

Alkohol se u Bruneju već sada ne smije piti, a svakome tko dobije izvanbračno dijete ili se ne pomoli petkom prijeti i novčana i zatvorska kazna.

Širu implementaciju šerijatskog zakona u Bruneju ponešto je usporilo međunarodno negodovanje, što skupina za zaštitu ljudskih prava, što drugih država.

Brunej je još 1984. godine zabranili homoseksualizam, međutim za razliku od prije kada se sodomiju, preljub i silovanje kažnjavalo zatvorskim kaznama, od danas će se kažnjavati smrću.

Šerijatskog zakona morali bi se pridržavati samo muslimani, koji čine dvije trećine stanovnika Bruneja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:41