NAJGORI MOGUĆI SCENARIJ

'MAMA, VOLIM TE... LAKU NOĆ, ZBOGOM, PROPADAMO...' Zastrašujuće snimke iz kokpita otkrile posljednje riječi pilota prije rušenja njihovih zrakoplova

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Ako je vjerovati najnovijim statističkim podacima koje su objavili američki stručnjaci, šansa da ćete poginuti u zrakopolovnoj nesreći jest jedan naprema 11 milijuna.

Ipak, mnogi se i dalje užasavaju aviona i letenja, a ako ste se i vi sami barem jednom zapitali što sve "prolazi kroz glavu" pilotima i kabinskom osoblju u kobnom trenutku kada shvate da će se njihov zrakoplov zaista srušiti, sve to zabilježili su snimači u kokpitu (pilotskoj kabini), a njihov sablazan sadržaj objavio je The Sun.

Vrištanje, plač, molitva... - sve to čulo se u avionu poljske aviokompanije LOT, koji je 1987. godine letio prema New Yorku, a srušio se blizu Varšave zbog kvara na osovini motora.

- Laku noć, zbogom, propadamo - posljednje su riječi zabilježene u poljskom kokpitu.

Pilot francuske zrakoplovne tvrtke Air France, koji je upravljao avionom koji se 2009. srušio u Atlanski ocean, nekoliko sekundi prije kobnog udara uzviknuo je: "Jeb.te, mrtvi smo, svi smo mrtvi'. U nesreći je poginulo svih 228 putnika, a snimka iz pilotske kabine pronađena je tek dvije godine poslije.

Sličnu reakciju imao je i ruski pilot na letu iz Vladivostoka u Irkutsk 2001. - prije smrti samo je rekao: "Dečki, to bi bilo to. Sranje".

A kad se zrakoplov Pacific Southwest Airlinesa 1978. godine u San Diegu sudario s manjim privatnim avionom, pri čemu je život izgubilo 135 putnika, ali i sedmero ljudi na tlu, prije nego što je putnicima poručio: "Držite se", pilot je također izgovorio: "Mama, volim te", prenosi The Sun.

Švicarski pilot Richard Paul svojedobno je otkrio kako kolege iz njegove aviokompanije imaju neformalan dogovor da se prije, ne daj Bože konačnoga pada, pozdrave riječima "doviđenja (zbogom) svima".

Upravo to je rekao kapetan Karl Berlinger, koji je 1970. godine letio iz Züricha u Tel Aviv, kad je u njegovu avionu eksplodirala bomba koju su postavili i aktivirali teroristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49