NOVA GLAVNA TAJNICA

MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ ŽELI DA SE VIJEĆE EUROPE VRATI SVOJIM IZVORIŠTIMA 'Tijekom mandata želim da razumijemo zašto nam takva organizacija treba'

Marija Pejčinović Burić
 Bruno Konjević / CROPIX

Vijeće Europe je u teškim vremenima, a tu organizaciju treba vratiti svojim izvorištima, rekla je u srijedu Marija Pejčinović Burić nakon preuzimanja dužnosti glavne tajnice.

"U 70. godišnjici postojanja Vijeća Europe treba se vratiti u izvorne postavke onoga zašto je takva međunarodna organizacija i osnovana. U njenom članku 1. se govori da se radi na miru i prosperitetu u Europi, a sredstvo da se do toga dođe je dijalog", kazala je Pejčinović Burić u prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja dužnosti od Norvežanina Thorbjorna Jaglanda.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova u srijedu je prisegnula kao 14. čelnica i druga žena na čelu te međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja okuplja 47 država Europe i njezine šire regije.

"Tijekom pet godina svog mandata želim da se vratimo izvorištu i razumijemo zašto nam treba ovakva paneuropska organizacija", poručila je.

Istaknula je kako se Vijeće nalazi u teškom razdoblju jer u Europi ima puno ksenofobije i diskriminacije protiv koje se treba boriti, a kao svoje prioritete u vođenju organizacije izdvojila je poboljšanje dijaloga između tijela, ali i država članica.

"Od prvog ću se dana posvetiti tome da se dijalog pojača i da kroz njega dolazimo do kompromisa. Mislim da je to osnova onoga što Vijeće Europe jest", rekla je.

Naglasila je da će raditi i na vidljivosti organizacije koja je "iznimno važna u vrijeme novih tehnologija", te da ona postane "razumljivija" građanima.

Rekla je i kako je važno postići da poruke Vijeća budu koherentne, jer je dosad bilo slučajeva da su "poruke dolazile s različitih strana, s različitim tonovima", što nije pridonijelo razumijevanju.

VE je međunarodna organizacija osnovana 1949. koja broji 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996.

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:21