'KONSTRUKTIVAN RAZGOVOR'

MARJAN ŠAREC POČEO SASTANKE ZA STVARANJE VLADE BEZ JANEZA JANŠE Sastao se s Cerarom, obojica su protiv saveza s desnicom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.06.2018. u 18:36

Marjan Sarec, leader of The List of Marjan Sarec speaks during an interview with Reuters in Kamnik, Slovenia, March 6, 2018. REUTERS/Srdjan Zivulovic - RC151DBEFE70
Srdjan Zivulovic / REUTERS

Marjan Šarec

Marjan Šarec, čija je kandidatska lista na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji osvojila drugi najveći broj mandata u novom parlamentu, nakon Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše koja ima relativnu parlamentarnu većinu, sastao se u četvrtak s premijerom u odlasku i predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom, u inicijativi okupljanja svih stranaka, osim Janšine, kako bi se dobila potpora od umjerenog centra do krajnje ljevice.

Imali smo vrlo konstruktivan razgovor o situaciji. Obojica smo konstatirali da postoji volja da se u koaliciju s Janšom ne ide, kazao je nakon susreta Šarec, dodavši da se dan prije sastao i s bivšom premijerkom Alenkom Bratušek koja je sa svojom strankom u novom parlamentu izborila pet mandata, te da je i ona istoga mišljenja.

Šarec je sastavio pismo u kojemu sve stranke koje ne podržavaju ulazak u Janšinu vladu poziva na razgovore o usklađivanju njihovih programa i mogućem koalicijskom ugovoru kako bi formirali novu vladu istaknuvši da će se sa svim čelnicima tih stranaka i sastati kako bi pregovarali.

"Naš je cilj sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Janše", rekao je Šarec, pojasnivši da se najprije sastao s Bratušek i Cerar jer mu se čini da su mu programski najbliži.

Prije toga, na neformalnom sastanku u Ljubljani su se sastali relativni izbornmi pobjednik i predsjednik države Borut Pahor, koji je potvrdio da namjerava mandat najprije ponuditi Janši, ali da se ne mogu isključiti niti alternativna rješenja ako bi Janša ocijenio da ne može dobiti potrebnu većinu u parlamentu.

No, Pahor je rekao da podržava zamisao da je najbolje da vladu formira Janša jer vlade koje ne formira izborni pobjednik obično nisu dugog vijeka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo