NEUSPJELI MARŠ OPORBE

MARŠ OPORBE U MINSKU Tridesetak oporbenih aktivista uhićeno na Dan slobode u Bjelorusiji

 
 Profimedia, TASS

MINSK - Tridesetak oporbenih aktivista uhićeno je u nedjelju u Minsku prije početka marša oporbe koji su zabranile bjeloruske vlasti, objavila je lokalna organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Za oporbu, 25. ožujka je "Dan slobode" u znak sjećanja na proglašenje prve i kratkotrajne Bjeloruske Narodne Republike 1918., simbola nezavisnosti čija se stota obljetnica slavi ove godine. Ta je Republika postala već u siječnju 1919. Sovjetska Socijalistička Republika prije nego je sudjelovala 1922. u osnivanju Sovjetskog Saveza.

Oponenti su željeli marširati kroz centar glavnog grada Bjelorusije kako bi se pridružili prosvjednom koncertu organiziranom također u znak sjećanja na 25. ožujka, koji su vlasti dopustile. Marš oporbe je, međutim, zabranjen.

Prethodno su vlasti uhitile oporbene čelnike Vladimira Nekljajeva i Mikolu Statkeviča kao i dvanaest organizatora marša. Petnaestak pobornika oporbe također je uhićeno u područje Mogileva.

People take part in a rally to mark 100 years since the failed attempt to create the independent Belarusian People's Republic (BNR) on the territory controlled by the German army during World War One, in Minsk, Belarus March 25, 2018. REUTERS/Vasily Fedosenko
REUTERS

Po Viasni, tijekom večeri gotovo svi aktivisti uhićeni u središtu Minska pušteni su, dok su Nekljajev i Statkevič ostali u pritvoru.

Prvi put u 24 godine na vlasti, predsjednik Aleksandar Lukašenko dopustio je ove godine javno obilježavanje 25. ožujka.

Između 15.000 i 20.000 osoba okupilo se na prosvjednom koncertu tim povodom u Minsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49