MASOVNA PUCNJAVA U KALIFORNIJI

MASAKR U NOĆNOM KLUBU Vlasti identificirale pomahnitalog napadača i oružje kojim je počinio zločin, ubio je i zamjenika šefa policije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2018. u 15:15

Reuters, Facebook

Scene s mjesta krvoprolića, na fotografiji u krugu je ubijeni policajac Ron Helus

 

Najmanje 12 osoba je ubijeno, među kojima i policijski časnik, u baru u Thousand Oaksu u Kaliforniji kada je na studentsku večer upao naoružani napadač, javljaju američki mediji i BBC.

Zamjenik šerifa okruga Ventura, Ron Helus, bio je među prvim časnicima koji su došli u bar na dojavu o pucnjavi. I on je nastrijeljen i kasnije je preminuo u bolnici.

Mrtav je i osumnjičeni napadač. Vlasti su identificirale napadača i oružje kojim je počinio masakra. Riječ je o 29-godišnjem Ianu Longu koji je bacio dimnu bombu i otvorio vatru u prepunom noćnom klubu sa 45-kalibarskim pištoljem. Ostale detalje policija zasad nije željela iznositi, a očevici tvrde da je riječ o bijelcu čije je tijelo krcato tetovažama. Mediji također pišu da s emajčinim automobilom dovezao do kluba gdje je počinio stravični masakr.

Policija je priopćila da je najmanje 12 osoba ozlijeđeno.

Pucnjava je počela u 23,20 sati po lokalnom vremenu u srijedu, oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, navodi policija.

Navodno je u vrijeme napada u Borderline Bar and Grillu bilo najmanje 200 ljudi.

Motiv napada također još nije utvrđen.

People stand behind cordon tape after the shooting in Thousand Oaks, California, U.S. November 8, 2018 in this still image obtained from a social media video. Bula Productions/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS
 

 

Kako je došlo do pucnjave?

Studentska večer country glazbe bila je u tijeku kada je osumnjičeni odjeven u crno, po izjavama očevidaca, ušao u bar i zapucao.

U izvješćima se ranije navodilo kako je osumnjičeni možda koristio dimne bombe i najmanje jedan komad oružja koje su očevici opisali kao poluautomatsku pušku.

Muškarac koji je ozlijeđen u pucnjavi rekao je za lokalnu televizijsku postaju: "Pali smo na pod, čuli smo puno vriskova. Moja prijateljica je DJ i prekinula je glazbu, bio je kaos."

 

Drugi očevidac iz bara, Teylor Whittler, kazao je: "Bio sam na plesnom podiju i čuo sam pucnjeve pa sam pogledao iza i odjednom su svi vikali 'lezi dolje'!"

Ljudi su navodno bježali iz bara tako da su stolicama razbili prozore kako bi mogli izaći van, dok su se drugi sakrili u zahodima.

Što je rekla policija?

Šerif okruga Ventura, Geoff Dean, opisao je poprište pucnjave "užasavajućim" i rekao je da je "krvi bilo posvuda".

Po njegovim riječima, samo tri minute nakon prve dojave o pucnjavi u bar su došli policijski časnici.

Zamjenik šerifa Ron Helus, koji je bio policajac 29 godina i namjeravao je otići u mirovinu iduće godine, pokušao je ući u bar kada je nastrijeljen. Preminuo je u bolnici od zadobivenih ozljeda.

Policija vjeruje da je osumnjičeni počinio samoubojstvo, iako ta informacija nije potvrđena.

Tko su druge žrtve?

Još se ne zna identitet ostalih 11 žrtava, ali je poznato da je večer country glazbe srijedom bila popularna među studentima.

U povodu tragične pucnjave oglasilo se Sveučilište Pepperdine koje je objavilo u četvrtak na Twitteru da je više njihovih studenata bilo u bari u Thousand Oaksu u vrijeme kada je napadač otvorio vatru.

Pepperdine je sveučilište u Malibuu u Kaliforniji i udaljeno je oko pola sata vožnje od bara u kojemu se dogodila pucnjava.

"Sveučilište je utvrdilo da je više studenata Pepperdinea bilo u Borderline Bar and Grillu u Thousand Oaksu. U ovom trenutku Sveučilište radi na utvrđivanju njihova identiteta i pružanju potpore studentima", navodi se na Twitteru.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo