TRBUHOM ZA KRUHOM

MASOVAN BIJEG S KOSOVA Više od 10 tisuća Kosovara ove godine prešlo granicu u EU

Posljedica je to političke nestabilnosti zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije
Protesters confront with policemen during a demonstration, in front of the local education authority of Pristina's University, to ask for the resignation of the university's chancellor Ibrahim Gashi and the removal of scientific titles for professors that have published in false scientific magazines, on February 6, 2014. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI
 ARMEND NIMANI/AFP

BUDIMPEŠTA - Europska unija u zadnje vrijeme bilježi značajan porast državljana Kosova koji ilegalno ulaze unutar Schengenske granice. Samo prvog mjeseca 2015. više od 10 tisuća Kosovara zatražilo je azil u Mađarskoj, što je velik skok u odnosu na cijelu 2013. kada je ta brojka bila 6000, javlja Reuters .

Posljedica je to olakšanog pristupa granicama EU-a do kojih Kosovari dolaze preko Srbije kao i političke nestabilnosti na Kosovu uzrokovane siromaštvom, velikom nezaposlenosti i korupcijom koja blokira gospodarstvo.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) ističe kako je stotine Kosovara u prvih osam mjeseci 2014. ušlo u Mađarsku da bi taj broj skočio na 21 tisuću od rujna do prosinca.

Mađarski državni ured za useljenike navodi kako je od 14 tisuća stranaca koji su zatražili azil čak 10 tisuća bilo s Kosova.

- Uglavnom dolaze zbog velikog siromaštva i potpunog manjka perspektive - izjavio je Erno Simon, glasnogovornik UNHCR-a u Budimpešti.

I posljednjih je dana moguće vidjeti velike grupe ljudi koji noćnim busovima iz Prištine kreću prema srpskom glavnom gradu Beogradu. Među njima je 18-godišnji student Vilson Beqiri koji će po dolasku u Suboticu pokušati ući u Mađarsku ilegalno.

- U Subotici ćemo se naći s nekim ljudima, platiti im pa će nas uvesti u Mađarsku. Ako Bog da, sutra navečer bit ću u Njemačkoj - priča Beqiri.

Egzodus Kosovara dodatno je potaknut i odlukom EU koja im je olakšala putovanje kroz Srbiju. Iako Beograd u početku nije prihvaćao dokumente izdane na Kosovu.

Radoš Đurović, iz beogradskog azila, objašnjava kako su krijumčari ljudima očito pronašli nove rute za prelazak srpsko-mađarske granice što posebno pogoduje Sirijcima, Afganistancima i brojnim drugima koji se pokušavaju domoći zapadne Europe.

Mađarska je policija u ponedjeljak zaustavila više od 250 ilegalnih imigranata s Kosova koji su bez dokumenata putovali iz Budimpešte prema Beču. Gotovo sve molbe za azil bivaju odbijene jer imigranti ne mogu dokazati da bježe od rata ili progonstva. Ukoliko ne uspiju ostati dok se njihov azil odobri, najčešće pobjegnu vlastima i nastave prema zapadu nadajući se da će pronaći posao te s prijateljima i obitelji legalizirati boravak.

Između 700,000 i 800,000 tisuća Kosovara već živi i radi u zapadnoj Europi, uglavnom u Švicarskoj i Njemačkoj, dijaspori koja je nastala zbog represije i rata sa Srbijom kasnih 1990-ih te velikog siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:48