'OVDJE SMO!'

MASOVNI PROSVJED U PRAGU: Gotovo četvrt milijuna Čeha prosvjedovalo protiv premijera i predsjednika uoči obljetnice Baršunaste revolucije

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2019. u 22:22

A man waves the Czech flag as demonstrators attend an anti-government rally, organised by Million Moments for Democracy, a day ahead of the 30th anniversary of the 1989 Velvet Revolution that led to the fall of Communism in former Czechoslovakia, in Prague, Czech Republic November 16, 2019. REUTERS/David W Cerny
REUTERS

 

Gotovo četvrt milijuna Čeha prosvjedovalo je u subotu u Pragu protiv premijera i predsjednika države optužujući ih da potkopavaju demokraciju u toj duboko podijeljenoj naciji koja u nedjelju slavi 30. godišnjicu Baršunaste revolucije.

Prosvjednici iz cijele zemlje koja ima 10,7 milijuna stanovnika okupili su se u parku Letna, mašući češkim i europskim zastavama na mjestu masovnih prosvjeda u studenom 1989. kada je mirno pao komunizam u bivšoj Čehoslovačkoj nedugo nakon pada Berlinskog zida.

Mnogi su izvikivali "Ovdje smo", kao i prije 30 godina tijekom prosvjeda koji su na vlast doveli Vaclava Havela.

Organizatori žele da premijer Andrej Babiš raskine veze sa svojom tvrtkom Agrofert tvrdeći da je u sukobu interesa ili da se do kraja godine povuče s dužnosti. On niječe bilo kakve nepravilnosti.

"Borba za slobodu i demokraciju nikada ne prestaje", istaknuo je Benjamin Roll, potpredsjednik organizacije Milijun trenutaka za demokraciju, koja je organizirala prosvjed.

Demonstrators attend an anti-government rally, organised by Million Moments for Democracy, a day ahead of the 30th anniversary of the 1989 Velvet Revolution that led to the fall of Communism in former Czechoslovakia, in Prague, Czech Republic November 16, 2019. REUTERS/David W Cerny
REUTERS
 

Govornici, među kojima bivši disidenti koji su govorili i na skupovima 1989., isticali su da Babiš i predsjednik Miloš Zeman ne smiju obnašati dužnosti.

Policija procjenjuje da se okupilo 200.000 ljudi, a organizatori 250.000.

Babiš i njegova populistička stranka ANO daleko su najpopularniji u zemlji, ali i izazivaju velike podjele zbog njegove prošlosti jer je bio član Komunističke partije i imao veze u tajnoj službi.

Zeman, koji se zauzima za bolje odnose s Rusijom i Kinom, ocijenio je prosvjede nedemokratskima jer ne priznaju da je donesena odluka da se odustane od optužbi za prijevaru protiv Babiša i da je parlament odbacio pozive da se i njega osobno opozove.

U nedavnom intervjuu za portal ParlamentniListy.cz, istaknuo je da je za Babiša na izborima glasalo 1,5 milijuna ljudi, a za njega 2,85 milijuna, pa je prosvjed u Letni u odnosu na to malen.

Demonstrators hold signs at an anti-government protest, organised by Million Moments for Democracy, a day ahead of the 30th anniversary of the 1989 Velvet Revolution that led to the fall of Communism in former Czechoslovakia, in Prague, Czech Republic November 16, 2019. REUTERS/David W Cerny
REUTERS
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo