BRENTON TARRANT

Masovni ubojica bio je opsjednut teretanom i putovanjima, ali i četnicima, posjetio je i Sjevernu Koreju: 'Masakr je moja osveta za smrt ove curice'

 
Lijevo: Ebba Akerlund; desno: Brenton Tarrant
 / Facebook/Twitter/Reuters

Australac identificiran kao Brenton Tarrant (28), počinitelj terorističkog napada na dvije džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, u svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javljaju u petak beogradski mediji pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Napadač na džamije na Novom Zelandu objavio je manifest na 74 stranice, iz kojeg se može zaključiti da je opsjednut nadmoćnošću bijele rase nad ostalima, poglavito muslimanima, te da je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u centru Osla počinio masakr usmrtivši 77 osoba.

- Želim pokazati osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok bijeli čovjek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zamijeniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partizanska akcija protiv okupatorske sile - prenosi Daily Mail.

Osveta za Ebbu

Tarant je na Twitteru naveo kako je, osim Breivikom, bio inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta - iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan. Također, Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim i crnogorskim povijesnim i epskim junacima - knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu ‘zbog njihove borbe protiv Otomanske imperije’. Neka od tih imena ispisana su ćirilicom i na oružju koje je koristio tijekom napada na džamije te na spremnicima za streljivo.

Tarrant u manifestu spominje i sudjelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a u događajima na Kosovu. Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da ‘neće dopustiti da se ikada više ponovi da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju kršćane u Europi’.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad Tarrant je u manifestu naveo osvetu za ubojstvo 11-godišnje Ebbe Akerlund u terorističkom napadu na Stockholm 2017. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio svjetinu i ubio četvero ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamist.

- Nisam više mogao ignorirati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu se ignorirati - napisao je.

'Neka zabava počne'

Na društvenim je mrežama objavljena i snimka njegova bezumnog pohoda, no ona je, kao i svi njegovi profili u međuvremenu uklonjena. Policija je pozvala javnost da ne dijele ovu ‘iznimno uznemirujuću’ snimku na internetu. I Facebook i Twitter trenutno ulažu velike napore da uklone i sve moguće kopije koje su se pojavile.

Kad je sjeo u automobil, Tarrant je rekao: 'Neka zabava počne'. Vozeći do džamije slušao je srpsku pjesmu ‘Od Bihaća do Petrovca sela’ u kojoj se spominje Radovan Karadžić. Pjesma u kojoj se osuđenog ratnog zločinca poziva da 'vodi Srbe svoje' te šalje poruka 'Iz Krajine krenuli su vuci čuvajte se ustaše i Turci' čuje se s audio uređaja u vozilu prije masakra.

Ostavio posao radi putovanja svijetom

Brenton Tarrant (28) je djetinjstvo proveo u Graftonu, malom gradu na sjeveru Novog Južnog Walesa u Australiji. Njegov je otac bio profesionalni sportaš koji je iza sebe imao 75 triatlona, a umro je od raka 2010. sa samo 49 godina. Majka mu još uvijek živi ondje.

Tarrant je pohađao lokalnu srednju školu, a potom se 2009. zaposlio kao osobni trener u fitness centru Big River Gym gdje je radio do 2011. Voditeljica teretane Tracey Gray rekla je za ABC da je bio jako discipliniran, držao se zdrave prehrane i strogog režima vježbanja, a otkaz je dao kako bi putovao svijetom.

- Bio je jako predan vježbanju, ali i učenju drugih. Sam se posvetio teretani da bi dobio dozvolu za osobnog trenera i trenirao druge. Bio je jako dobar u tome. A kad kažem da je bio predan, bio je predan puno više od ostalih ljudi. U teretani je provodio puno vremena, dizao utege. Sudjelovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju djecu u zajednici i to ga je jako veselilo.

Dodala je da nikad nije pričala s njim o političkim ili vjerskim stavovima, te da ga nije nikad čula da drugima priča o tome.

- Iz općenitih razgovora o životu koje smo vodili, nije mi se činio kao netko tko ima esktremna stajališta niti bilo kakav initeres u tome. Ali znam da je puno putovao otkako je napustio Grafton. Išao je na druge kontinente. Znam da je bio u raznim zemljama i doživljavao razna iskustva pa bih rekla da se na tim putovanjima njemu nešto dogodilo.

Na svojim putovanjima posjetio je Europu, jugoistočnu i istočnu Aziju. Između ostalog bio je u Sjevernoj Koreji gdje se fotografirao pozirajući s grupom turista. Opisao se kao ‘običan bijeli muškarac iz obične, radničke obitelji s niskim primanjima’. Na obiteljskoj fotografiji, koju su objavili australski mediji, Brenton je još beba s plavom kovrčavom kosom, u tatinom naručju.

Gray je otkrila i da ga je smrt oca dočekala taman kako je završavao srednju školu, a od bliže obitelji još ima majku i sestru.

Australski premijer Scott Morrison potvrdio je da Tarrant ima australsko državljanstvo i opisao ga je kao nasilnog, ekstremno desnog terorista. Premda je novozelandska policija objavila da su uhitili muškarca u kasnim dvadesetima, nisu objavili njegovo ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:41