POTPISALI 'DEKLARACIJU NEOVISNOSTI'

Masovno istupanje članova Mormonske crkve: Ne žele poligamiju i antigay aktivizam!

Najpoznatiji mormon je Mitt Romney, vjerojatni predsjednički kandidat Republikanske stranke i Obamin protukandidat na sljedećim izborima. Kad bi bio izabran, bio bi prvi predsjednik mormon u povijesti SAD-a.

SALT LAKE CITY - Više od 150 mormona istupilo je iz svoje dosadašnje vjere u masovnoj ceremoniji u Salt Lake Cityju u subotu, što je rijetki iskaz kolektivnog neposluha u toj vjerskoj zajednici.

Mormoni, tj. Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana , poznata je po svojoj kulturi poslušnosti zbog čega je subotnja gesta tim znakovitija.

Unatoč nesnosnoj vrućini, okupljeni su potpisali Deklaraciju neovisnosti od Mormonske crkve, a na vrhu Ensign Peaka triput su zajednički povikali "Sloboda!"

- Osjećaj je fenomenalan, ispričala je Alison Lucas iz West Jordana u Utahu, priznajući da ne bi imala hrabrosti odvažiti se na takav korak da to nije učinila čitava grupa ljudi.

Kao svoje razloge naveli su aktivizam Mormonske crkve protiv homoseksualnih brakova, ali i poligamiju i poliandriju, po kojima je mormonska vjera možda i najpoznatija među nečlanovima.

Bivši članovi svojoj su crkvi zamjerili i nedosljednost, s obzirom da se odrekla poligamije u vrijeme kad je Utah tražio status savezne države, pred više od stotinu godina.

Općenito, pobunili su se protiv rasističkih i seksističkih doktrina, kao i onih koje su u nesrazu sa znanošću.

Istupanje iz mormonske vjere može značiti ne samo osudu zajednice i obitelji, već i raskid svih poslovnih i društvenih veza pa se pojedinci koji se odluče na takav korak mogu naći doslovno na nuli, bez posla i izvora uzdržavanja.

Mormonska crkva trenutno broji 14,4 milijuna članova diljem svijeta. Najpoznatiji mormon je Mitt Romney, za kojeg se očekuje da će biti predsjednički kandidat Republikanske stranke i Obamin protukandidat na sljedećim izborima. Kad bi bio izabran, bio bi prvi predsjednik mormon u povijesti SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:44