OSUĐENI NA SMRT

MASOVNO VJEŠANJE KRVOLOČNIH DŽIHADISTA Članovi obitelji žrtava gledali izvršenje smrtnih kazni: 'Kad sam ih vidio kako vise, osjetio sam olakšanje'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2017. u 16:48

Iraqi Special Forces soldiers walk on a street during a battle with Islamic State fighters in Mosul, Iraq February 28, 2017. REUTERS/Goran Tomasevic
Goran Tomasevic / REUTERS, ILUSTRACIJA

Ilustracija

Irak je pogubio 42 sunitska muslimanska militanta optužena za terorizam, za djela u rasponu od ubijanja pripadnika sigurnosnih snaga do detoniranja automobila bombi, objavljeno je u ponedjeljak.

Najveće masovno pogubljenje ove godine u Iraku izvedeno je nakon sunitskih samoubilačkih napada u kojima je 14. rujna ubijeno najmanje 60 ljudi pored Nasirije na jugu zemlje.

To je je pokrenulo šijitske zahtjeve za jačim pravosudnim mjerama.

Ministarstvo pravosuđa reklo je u nedjelju da su 42 zatvorenika obješena u zatvoru u Nasiriji, tri mjeseca pošto je 14 drugih militanata pogubljeno pod optužbama za terorizam.

Islamska država preuzela je odgovornost za tri samoubilačka napada na restorane i sigurnosna mjesta pored Nasirije. "Rođaci žrtava pozvani su da nazoče nedjeljnim pogubljenjima", reklo je ministarstvo pravosuđa.

"Unatoč svoj boli koju osjećam nakon gubitka dvojice braće u samoubilačkim napadima, kad sam vidio teroriste kako vise osjetio sam olakšanje", rekao je Fadhil Abdul Ameir iz Nasirije.

Kalifat koji je pgolasila Islamska država 2014. doživio je slom u srpnju kad su iračke snage uz pomoć SAD-a osvojile Mosul, de facto IS-ov glavni grad u Iraku.

Ali nedavni samoubilački bombaški napadi u Bagdadu i drugim gradovima  pokazuju da su džihadisti i dalje sposobni za gerilski način ratovanja, premda su odustali od teritorijalnih osvajanja.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo