POLITIČKI IZAZOV

May i Corbyn: ključna riječ je kompromis

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2019. u 18:21

Britain's opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn leaves his home, as Brexit uncertainty continues, in London, Britain April 8, 2019. REUTERS/Simon Dawson TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Lider britanske oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da neće biti lako postići sporazum o brexitu s Laburističkom strankom, ali da obje strane moraju surađivati, dok je čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn istaknuo volju vlade da se postigne kompromis.

Europska unija je u noći na četvrtak na izvanrednom summitu pristala odgoditi brexit za još šest i pol mjeseci, a May pokušava s laburistima postići dogovor kako bi njezin sporazum s EU dobio zeleno svjetlo britanskog parlamenta.

"To nije uobičajena britanska politika, postizanje sporazuma neće biti lako jer će za uspjeh trebati kompromisi obje strane", rekla je May u parlamentu.

"To je politički izazovno, ali duboko sam uvjerena da u ovoj jedinstvenoj situaciji kada smo na mrtvoj točki, obje stane moraju zajedno raditi na izvršenju onoga za što su Britanci glasali", zaključila je.

Corbyn je istaknuo da je britanska vlada navela da bi mogla biti spremna na kompromis u ključnim pitanjima koja su spriječila da Laburistička stranka podrži sporazum.

"Trenutačni razgovori oporbe i vlade su ozbiljni, precizni i pozdravljam dosadašnji konstruktivni angažman", rekao je Corbyn.

"Pozdravljam signale koji dolaze iz vlade da bi mogla biti spremna napraviti iskorak u ključnim područjima zbog kojih premijerkin sporazum nije podržan na ovoj strani parlamenta", istaknuo je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo