SUSRET LIDERA U PARIZU

May obavijestila Macrona o svojim pregovorima s laburistima

 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May obavijestila je u utorak u Parizu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o razgovorima koje vodi s oporbenom Laburističkom strankom u cilju rješavanja pat pozicije oko brexita, objavio je njezin ured.

"Premijerka je izvijestila predsjednika Macrona o pregovorima koje vodi s oporbom kako bi se dogovorio put prema naprijed koji bi poštivao rezultate referenduma iz 2016.", rekao je njezin glasnogovornik.

"Također su razgovarali o nadolazećim europskim izborima a premijerka je kazala da vlada naporno radi kako bi izbjegla potrebu sudjelovanja Ujedinjenog Kraljevstva na njima", dodao je.

May se uoči summita EU koji se održava u srijedu u Bruxellesu susrela u utorak s Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na izvanrednom summitu ima namjeru zatražiti još jednu odgodu brexita, do 30. lipnja. Taj je plan u utorak podupro i britanski parlament.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je u utorak, dan uoči izvanrednog summita o brexitu, "fleksibilan rok" za odgodu izlaska Velike Britanije koji bi trajao najviše godinu dana, a mogao bi se okončati čim britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:15