OSTAVKE MINISTARA

MAY SINOĆ IZBORILA VELIKU POBJEDU, ALI VEĆ DANAS PRIMILA JAKI UDARAC Vladu napustio ključni čovjek, partneri prijete: 'Sigurno ćemo glasati protiv!'

Ministar za Brexit Dominic Raab podnio je u četvrtak ostavku, nakon što je prije njega to učinio i ministar za Sjevernu Irsku Shailsh Vara, što je istaknulo u prvi plan izazov s kojim će biti suočena premijerka Theresa May u pokušaju da dobije potporu parlamenta za svoj nacrt sporazuma o Brexitu
Britanska premijerka Theresa May
 Henry Nicholls / REUTERS

Nakon što je jučer Vlada Ujedinjenog Kraljevstva prihvatila nacrt sporazuma o izlasku iz Europske unije i konceptu budućih odnosa s EU, britanska je premijerka Theresa May ostvarila veliku političku pobjedu, no istovremeno su počeli i napadi neistomišljenika.

Ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara prva je osoba koja je zbog ovog nacrta sporazuma podnijela ostavku.

'S puno tuge i žaljenja sam predao svoje pismo ostavke premijerki. Bila mi je čast i radost služiti Sjevernoj Irskoj i iz tog ću razdoblja uvijek pamtiti lijepe uspomene', objavio je Vara na Twitteru uz fotografiju svojeg pisma ostavke.

Dodao je da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo "na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija".

Vara je rekao da ne može poduprijeti nacrt sporazuma. "Mi smo ponosna nacija i tužan je dan kada smo svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje a koje su pokazale da im nisu važni naši interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga", istaknuo je.

Nakon ministra za Sjevernu Irsku, ostavku je podnio i ministar za Brexit Dominic Raab, što je istaknulo u prvi plan izazov s kojim će biti suočena premijerka Theresa May u pokušaju da dobije potporu parlamenta za svoj nacrt sporazuma o brexitu.

"Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o Brexitu, moram podnijeti ostavku", napisao je Raab na Twitteru.

On je rekao da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

May bi danas trebala govoriti pred Parlamentom i dati zastupnicima priliku da ju ispituju i s njom podijele svoje viđenje ovog problema.

"Čvrsto vjerujem glavom i srcem da je ovo odluka koja je u najboljem interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva", zaključila je May.

Zastupnik u parlamentu iz male sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja podupire britansku manjinsku vladu, rekao je da će DUP "sigurno" glasovati protiv premijerkinog sporazuma o Brexitu.

Upitan hoće li DUP glasovati protiv nacrta sporazuma, Jim Shannon je rekao u razgovoru za BBC Radio Ulster da "sigurno hoće". "Osjećamo se izdano", kazao je.

Vodstvo DUP-a nije komentiralo svoje planove za glasovanje.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je danas ujutro da će se summit čelnika 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije.

"Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu u nedjelju, 25. studenoga s početkom u 9,30", rekao je Tusk, nakon što je primio glavnog europskog pregovarača Michela Barniera.

U srijedu navečer britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a, ali sada ga treba prihvatiti još i britanski parlament, a na europskoj strani čelnici 27 država članica. Tek tada sporazum može ići u proces ratifikacije.

"Sporazum se sada analizira u svim državama članicama. Do kraja tjedna veleposlanici zemalja članica će se sastati kako bi ocijenili sporazum. Nadam se da neće biti puno komentara. Oni će također razgovarati o mandatu Europskoj komisiji da dovrši zajedničku političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine", rekao je Tusk.

Dodao je da "Komisija namjerava donijeti deklaraciju o budućim odnosima u utorak".

"Nakon toga zemlje članice će imati dva dana za analizu i onda ne bude li ničeg nepredviđenog, održat će se summit", objasnio je Tusk redoslijed zbivanja u sljedećih nekoliko dana.

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasovati o sporazumu. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:22