BRITANSKA PREMIJERKA U NEW YORKU

May za govornicom UN-a branila multilateralizam

 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je pozvala svjetske vođe okupljene u New Yorku na Općoj skupštini UN-a da odbace nacionalizam i bore se za očuvanje multilateralnog sustava, suprotstavivši se time antiglobalističkim stajalištima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

May je iskoristila svoje obraćanje Općoj skupštini da upozori da bi "agresivni nacionalizam" mogao zamijeniti međunarodni poredak utvrđen na pravilima, ako lideri ne uspiju ponovno zadobiti povjerenje javnosti u sadašnji sustav.

"Ako nećemo dobiti povjerenje, drugi će", kazala je, citirajući primjere iz prošlog stoljeća poput bujanja fašizma ili širenja komunizma. Kazala je da se takvi trendovi ponovno pojavljuju u Europi i šire.

"Vidjeli smo što se događa kada se prirodno domoljublje koje je kamen temeljac zdravog društva pretvori u agresivni nacionalizam, koristeći strah i nesigurnost kako bi se promovirala politika (nacionalnog) identiteta kod kuće a ratna konfrontacija u inozemstvu, kršeći pravila i potkopavajući institucije".

Trump je u utorak održao govor s porukom da će odbaciti globalizam i štititi američke interese.

Suradnici Therese May kazali su da njezin govor nije odgovor na jučerašnje Tumpove poruke, već je pisan puno ranije.

Trump i May trebali bi se bilateralno susresti prije nego ona otputuje iz New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:45