NEIZVJESNOST BREXITA

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem granice

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.01.2019. u 09:25

Ballyconnell, Ireland. 18th May 2018. The sign that welcomes visitors to Northern Ireland from the Republic of Ireland on the Irish Border at Ballyconnell, which is damaged by shotgun shells.
Credit: Laura Hutton/Alamy., Image: 372621993, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Britanska premijerka Theresa May pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je zapreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Britanije i Europske unije u britanskom parlamentu, prenio je list Sunday Times.

List je prenio u nedjelju da premijerkini suradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njezinu planu o brexitu.

U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojemu prijedlog o bilateralnom sporazumu "nije nešto što bismo razmatrali" a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Europskoj komisiji.

May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njezine stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom.

To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Europske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakva dogovora.

May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojemu Europska unija ustrajava kao jamstvu da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Nešto ranije u subotu irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney kazao je da Dublin "potpuno" podupire dogovor o razvodu koji je dogovoren s britanskom vladom uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.

Sunday Times je prenio i da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo