NESTALO STRUJE I OTKAZANI TRAJEKTI

'MEDITERANSKI URAGAN' ZORBA HARA JUGOISTOKOM EUROPE Stanovnicima savjetovali da ostanu u zatvorenom, na udaru i grčka metropola

 
 Alkis Konstantinidis / REUTERS

Snažna oluja Zorba pogodila je u subotu Pylos i Methoni na jugu Grčke gdje je nestalo struje i otkazani su trajekti.

Trajekti su zaustavljeni između Pireja i dijelova otočja Ciklada, poput Mikonosa i Santorinija, kao i nekih otoka u skupini Dodekaneza, Roda i Kosa.

Izvješća govore o velikim valovima i jakom vjetru, ali zasad nema ozlijeđenih.

Stanovnicima je savjetovano da ostanu u zatvorenom.

Oluja bi kroz sljedećih 48 sati mogla pogoditi Atenu, te se potom pomicati prema sjeveroistoku, a meteorolozi se nadaju da će pomicanjem slabiti te da će se vremenski uvjeti do nedjelje navečer popraviti.

Zorba je inače 'medicane', atipični frontalni sustav koji neki nazivaju i 'mediteranskim uraganom', iako to zapravo uragan u pravom smislu nije.

Kako pojašnjavaju meteorolozi iz DHMZ-a, prosječno se pojavljuju tri puta u dvije godine. Većina nastalih sustava pritom ostaje pri ili ispod jačine tropske oluje, no ponekad se može dogoditi da neke oluje dostignu i kategoriju 1 na ljestvici jačine uragana.

Za nastanak medicanea potrebna je topla morska površina, od 15 do 26 °C, zbog čega je idealno vrijeme za njihov nastanak kraj ljeta i početak jeseni, visoka temperatura zraka te iznenadni prodor hladnijeg zraka da bi se razvila nestabilnost iz koje bi se dalje razvio sustav oluja pa naposljetku i medicane. Prosječne veličine takvih sustava kreću se od 70 km do 300 km, njihov životni vijek je od 6 sati do otprilike 5 dana, a brzina vjetra u medicaneu može doseći i 140 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00