MARIJANSKO SVETIŠTE

MEĐUGORJE U OČAJNOM STRAHU OD VIŠEMILIJUNSKIH GUBITAKA Samostan u karanteni, općina poslala poruku: 'Mi nismo novo žarište koronavirusa'

 CROPIX

U najvećem marijanskom svetištu u Bosni i Hercegovini, Međugorju, ulice su puste, ljudi su u kućama i tek je vrlo malo "zalutalih" hodočasnika. Tamošnje turističke agencije su očajne jer su im dolasci otkazani mjesecima unaprijed.

U Međugorju se pribojavaju milijunskih gubitaka zbog koronavirusa. Dom Majčino selo, ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb, te međugorski samostan časnih sestara su u karanteni zbog zaraze koronavirusom, a tamošnji liječnici se boje da bi zaraza u zapadnoj Hercegovini mogla izmaknuti kontroli jer su mnoge zaražene časne sestre po okolnim selima i crkvama držale duhovne vježbe.

Samostan u karanteni

Nekoliko sestara je zbog zaraze smješteno u Klinički bolnički centar u Mostaru, a nekoliko ih je u samoizolaciji u samostanu, koji je, pak, u karanteni. Načelnik Mjesne zajednice Međugorje Dragan Vasilj za bosanskohercegovačke medije je izjavio kako mu se čini da je stanje u Međugorju "gore nego u vrijeme rata". Doduše, iz Majčinog sela poslali su priopćenje u kojem je navedeno da ono "nije novo žarište korone".

"Vezano za pojavu virusa u općini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo počelo se neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice. Naime, istina je da su se tri djelatnice Majčina sela, časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, posljednjih deset dana, u ustanovi nitko od djelatnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi upućivali na moguću zarazu. Stoga je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je žarište ili izvorište zaraze", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:35