POTVRDIO AMANO

MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU 'Iran se pridržava obveza u vezi s nuklearnim programom'

Hassan Rouhani
 Eduardo Munoz / REUTERS

Iran ispunjava obveze iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama a inspektori UN-a ne suočavaju se s problemima u provjeri, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump ranije ovog mjeseca je rekao da neće potvrditi međunarodni sporazum iz 2015., koji je sklopljen za vrijeme njegova prethodnika Baracka Obame i upozorio da bi ga mogao okončati.

Reagirajući na tu Trumpovu odluku, iranski je predsjednik Hasan Rohani rekao da bi Iran mogao napustiti nuklearni sporazum bude li se činilo da on ne služi njegovim nacionalnim interesima.

No on je također kazao: "Ni jedan predsjednik ne može opozvati međunarodni sporazum ... (i) Iran će se i dalje pridržavati svojih obaveza u skladu sa sporazumom".

Ostale strane sporazuma - Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija i Kina kao i Europska unija potvrdile su svoje obveze, a SAD pozvale da ne napušta sporazum.

Čelnik IAEA Yukiya Amano, čiji inspektori imaju zadaću nadzirati ispunjavanje sporazuma, ponovio je da ga se Iran pridržava.

"IAEA može izjaviti da su obveze povezane s nuklearnim programom ispunjene", rekao je Amano na konferenciji za novinare u Abu Dabiju nakon puta u Iran u nedjelju gdje se sastao s Rohanijem i drugim dužnosnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:06