8 GODINA ZATOČENIŠTVA

Međunarodni stručnjaci ponovno razmatraju slučaj Kampusch: Povjerenstvo je osudilo velike pogreške koje su počinili istražitelji

BEČ - Povjerenstvo stručnjaka specijaliziranih za neriješene policijske slučajeve u petak je počelo ponovno razmatrati dosje Natasche Kampusch, Austrijanke koja je nakon otmice i osmogodišnjeg zatočeništva uspjela pobjeći svojem otmičaru.

Među stručnjacima, koji će nastojati otkriti pogreške koje su se mogle potkrasti tijekom istrage, nekoliko je stranih specijalista, a među njima i članovi američkog FBI-ja i njemačkog BKA, rekao je glasnogovornik ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner, Hermann Muhr.

Povjerenstvo će imati pristup svim dokumentima, a rad na ponovnom proučavanju dokumenata trebao bi biti dovršen do kraja godine.

Parlamentarno povjerenstvo koje je pratilo istragu, a njegove je članove imenovalo ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđa, svojedobno je skrenulo pozornost i osudilo velike pogreške koje su počinili istražitelji te je krajem lipnja zatražilo ponovno razmatranje cijeloga slučaja.

Natascha Kampusch oteta je na putu prema školi kao desetogodišnja djevojčica, 2. ožujka 1998. Otmičaru je uspjela pobjeći 23. kolovoza 2006. Istoga dana njezin otmičar Wolfgang Priklipil počinio je samoubojstvo. 2010. Natascha je je objavila autobiografiju u kojoj kritizira rad policije i izostanak pravovaljanih rezultata istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:50