UPOZORENJE RUSKOG PREMIJERA

Medvedev: Skliznuli smo u novi Hladni rat

 REUTERS

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odbio je jučer na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu optužbe da ruske postrojbe nastavljaju bombardirati civile u Siriji, rekavši da to “nije istina”, a upozorio je i na novi Hladni rat Rusije i Zapada.

- Dokaza o našem bombardiranju civila nema, premda nas svi optužuju - ustvrdio je nakon govora francuskog premijera Manuela Vallsa koji je rekao da rusko bombardiranje civila mora prestati.

- Ne pokušavamo postići neke tajne ciljeve u Siriji. Samo zaštititi nacionalne interese - izjavio je Medvedev te dodao da samo redovita suradnja između Rusije i SAD-a može normalizirati stanje u Siriji.

- Politički smjer NATO-a i dalje je neprijateljski i zatvoren prema Rusiji - upozorio je te zaključio: - Skliznuli smo u razdoblje Hladnog rata.

Njegovim riječima žestoko je oponirao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je ruskom predsjedniku uputio poruku: - Gospodine Putin, u Ukrajini se ne vodi građanski rat - to je vaša agresija, na Krimu se ne vodi građanski rat - to su vaši vojnici, u Siriji se ne vodi građanski rat - to su vaše bombe.

Porošenko je naglasio da Europa na takve izazove može odgovoriti samo zajednički.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je pak kako se “moramo boriti za ovakvu Europsku uniju kakvu poznajemo” kako bismo sljedeće godine na minhenskoj konferenciji imali istu takvu Europu.( A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26