UPOZORENJE RUSKOG PREMIJERA

Medvedev: Skliznuli smo u novi Hladni rat

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2016. u 21:40

REUTERS

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odbio je jučer na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu optužbe da ruske postrojbe nastavljaju bombardirati civile u Siriji, rekavši da to “nije istina”, a upozorio je i na novi Hladni rat Rusije i Zapada.

- Dokaza o našem bombardiranju civila nema, premda nas svi optužuju - ustvrdio je nakon govora francuskog premijera Manuela Vallsa koji je rekao da rusko bombardiranje civila mora prestati.

- Ne pokušavamo postići neke tajne ciljeve u Siriji. Samo zaštititi nacionalne interese - izjavio je Medvedev te dodao da samo redovita suradnja između Rusije i SAD-a može normalizirati stanje u Siriji.

- Politički smjer NATO-a i dalje je neprijateljski i zatvoren prema Rusiji - upozorio je te zaključio: - Skliznuli smo u razdoblje Hladnog rata.

Njegovim riječima žestoko je oponirao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je ruskom predsjedniku uputio poruku: - Gospodine Putin, u Ukrajini se ne vodi građanski rat - to je vaša agresija, na Krimu se ne vodi građanski rat - to su vaši vojnici, u Siriji se ne vodi građanski rat - to su vaše bombe.

Porošenko je naglasio da Europa na takve izazove može odgovoriti samo zajednički.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je pak kako se “moramo boriti za ovakvu Europsku uniju kakvu poznajemo” kako bismo sljedeće godine na minhenskoj konferenciji imali istu takvu Europu.( A.B.)

Izdvajamo