SPAS ILI PROPAST?

Megaprojekt od 267 mlrd. €: Kako Indija kani stubokom promijeniti život za 330 milijuna ljudi

Indijska vlast želi povezati 30 svojih rijeka da zemlju spasi od suše
 Reuters

Druga najmnogoljudnija država na svijetu ima ogromni problem. Od milijardu i 276 milijuna stanovnika Indije, njih čak 330 milijuna (što je, primjerice, oko 65 posto populacije EU) ove je godine na ovaj ili onaj način patilo zbog velike suše.

Od 29 indijskih saveznih država, njih više od polovice je u problemima zbog nedostatka vode, među njima i najmnogoljudnija Utar Pradesh u kojoj živi gotovo 200 milijuna ljudi.

Budući da rastuće potrebe industrije i poljoprivrede (o klimatskim promjenama da i ne govorimo) situaciju mogu samo pogoršati, indijske vlasti na čelu s premijerom Narendrom Modijem uskoro će započeti s megaprojektom koji bi kroz 20 ili 30 godina trebao popraviti život za stotine milijuna njihovih državljana.

Ovaj projekt predviđa povezivanje indijskih rijeka, i to s 14 kanala u sjevernom dijelu države, 16 u srednjem i južnom dijelu potkontinenta i 37 "manjih" kanala unutar indijskih država. Projekt će uključiti i najveće rijeke, poput Gangesa i Brahmaputre.

Iako su ovaj megaprojekt Modi i njegova stranka Bharatiya Janata (BNP) usvojili kao svoju agendu 90-ih godina prošlog stoljeća, o njemu se pričalo još desetljeće ranije kad su prvi nacrti nastali za vrijeme vlade Indire Gandhi. No, ona je tada ostala bez potpore država za svoj plan, dok je Modi dobio blagoslov od Vrhovnog suda Indije.

Kako bi se ambiciozni planovi zaista proveli u djelo Indija će morati potrošiti preko 20 bilijuna rupija (267 milijardi eura) tijekom sljedeća tri desetljeća. Kad projekt bude gotov, navodnjavat će se 35 milijuna hektara obradivih površina, a novo izgrađene hidroelektrane imat će ukupni kapacitet od 40.000 megavata, tvrde zagovornici plana.

Ministrica za vodene resurse Uma Bharti potvrdila je prije nekoliko dana za BBC da je presumjeravanje vode u sušna područja prvi prioritet vlade.

- Povezivanje rijeka je naša primarna agenda za koju imamo poptporu građanstva i to ćemo učiniti u najbržem mogućem periodu. Za početak ćemo povezati pet rijeka, a prvi kanal s kojim ćemo uskoro započeti je Ken-Betwa - kazala je Bharti.

Za razliku od ružičaste slike vlasti, kritičari odreda tvrde da plan nije provediv s financijske, ekološke ili društvene strane. Za početak, nije jasno odakle će Indija namaknuti ogromna sredstva potrebna za izgradnju silnih kanala, umjetnih jezera i brana, pogotovo kad se uzme u obzir notorna korupcija u državi gdje milijarde rupija svoj put završe u nečijim džepovima umjesto u vladinim projektima.

S druge strane, nitko ne zna što će se dogoditi s tokom rijeka iz kojih bi se višak vode trebao preusmjeravati kroz kanale do sušnih područja. U teoriji to jako lijepo zvuči, ali u praksi bi moglo imati pogubne efekte za biosferu. Tako je Bangladeš već izrazio glasnu zabrinutost oko projekta koji bi mogao imati nesagledive posljedice po deltu Ganges-Brahmaputra, najveću na svijetu.

U konačnici, da bi se projekt proveo u dijelu u bit će potrebno raseliti nebrojena sela i ljude, što mnogi od njih sigurno neće prihvatiti tek tako. Ako se ne nađe odgovore na ta pitanja, indijski megaprojekt mogao bi se pretvoriti u megapromašaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:12