NAVODNO KRŠENJE PRIVATNOSTI

MEGHAN DOŽIVJELA DEBAKL NA LONDONSKOM SUDU Tužila je tabloid jer je objavio pismo koje je poslala ocu, sudac odbacio dio optužbi

 
 GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

Londonski Visoki sud u petak je odbacio dio tužbe protiv tabloida za kršenje privatnosti koju je iznijela Meghan, britanska vojvotkinja od Sussexa.

Meghan, supruga unuka kraljice Elizabete princa Harryja, tužila je Associated Newspapers zbog članaka koje su objavile novine Mail on Sunday prošle veljače, u kojima su bili isječci iz pisma koje je vojvotkinja poslala svome ocu, Thomasu Markleu.

Na prošlotjednom saslušanju odvjetnik novina rekao je da bi iz slučaja trebale biti uklonjene optužbe da su novine postupile nečasno i da su likovale nad obiteljskim nesuglasicama, kao i navodi o ostalim člancima o kraljevskoj obitelji za koje Meghan tvrdi da su lažni.

"Slažem se da sve tri kategorije optužbi trebaju biti izostavljene iz tužbenog zahtjeva", rekao je sudac Mark Warby u svojoj presudi.

Odvjetnici vojvotkinje kažu da je njezino pismo koje su objavile novine zloupotrijebljena privatna informacija kojom su prekršena njezina autorska prava.

U tužbi su optužili Mail i druge tabloide za zlostavljanje, ponižavanje i manipulaciju Thomasa Marklea, što je dovelo do daljnjih nesuglasica u odnosu između njega i njegove kćeri. Njih dvoje nisu stupili u kontakt od njezinog glamuroznog vjenčanja za Princa Harryja u svibnju 2018. godine.

Novine su odbacile optužbe da su se ponijele nepošteno ili zlonamjerno objavom isječaka iz pisma koje je vojvotkinja poslala svome ocu u kolovozu 2018. godine rekavši da je "neuobičajena" tvrdnja o tretmanu Thomasa Marklea s obzirom na to da ga vojvotkinja nije kontaktirala da vidi slaže li se.

"Današnja presuda jasno daje do znanja da se ključni elementi slučaja ne mijenjaju i da će se nastaviti", rekao je glasnogovornik Schillingsa, pravne tvrtke koja zastupa Meghan.

Dodao je: "Prekršena su prava vojvotkinje; legalne granice po pitanju privatnosti su prijeđene. U procesu su se jasno vidjelo do kojih je krajnosti Mail on Sunday išao koristeći iskrivljene, manipulativne i nepoštene taktike ciljajući Vojvotkinju od Sussexa".

Meghan i Harry trenutačno žive u Los Angelesu nakon što su krajem ožujka stupili sa svojih kraljevskih dužnosti.

Sudski proces se nastavlja ali još uvijek nije određen datum idućeg ročišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:25