STRAŠNA OSVETA

Meksička narkomafija pobila cijelu obitelj mrtvog vojnika

Vjeruje se da je riječ o osveti za smrt narkobosa Artura Beltrána Leyve, koji je prošli tjedan poginuo u akciji meksičke vojske
 AP

MEKSIKO - Tijekom popodneva u ponedjeljak pokopali su sina, meksičkog marinca koji je prošli tjedan poginuo u akciji u kojoj je ubijen vođa jednog od moćnih meksičkih narkokartela. U ponoć svi su već bili mrtvi.

Meksička narkomafija upala je u kuću obitelji marinca Melquisedeta Angula Cordóve i prorešetala mu majku Irmu Cordóva Palma, koja je samo nekoliko sati prije na pogrebu dobila zastavu koja je prekrivala njegov lijes. Na mjestu je mrtva bila i njegova 22-godišnja sestra Yolidabey. Tetka Josefa Angulo Flores (46) i brat Benito preminuli su na putu do bolnice, a druga sestra, koja nije identificirana, preživjela je ranjavanje.

- Vrata su srušili maljem te ih zasuli mecima u dnevnom boravku i spavaćim sobama - rekao je lokalni policijski zapovjednik Saturnino Domínguez.

Vlasti vjeruju da je riječ o upozorenju meksičkim vojnicima i policajcima da narkokarteli neće ubiti samo njih nego i njihove obitelji.

Napad na obiteljsku kuću u mjestu Quintín Arauz, u saveznog državi Tabasco na jugu Meksika, vjerojatno je osveta za akciju vladinih snaga u gradu Cuernavaci, u kojoj je Cordova poginuo, a koja je stajala života i narkobosa Artura Beltrána Leyve te šestoricu njegovih kompanjona.

Dan poslije državni tužitel j Arturo Chávez Chávez rekao je da očekuju krvavo razdoblje jer će zasigurno početi ili borba za vlast unutar kartela ili borba drugih kartela za preuzimanje Leyvina teritorija. No, nisu očekivali da bi prve žrtve mogli biti rođaci ubijenog vojnika.

Narkokarteli, naime, znaju ponekad napasti cijele obitelji vojnika i policajaca, koji upravo zbog takvih prijetnji obično prekrivaju svoja lica skijaškim maskama da bi prikrili identitet. No, napadi na obitelji poginulih iznimno su rijetki.

Meksički predsjednik Felipe Calderón rat narkokartelima objavio je u prosincu 2006., nakon godina pasivnosti prijašnjih vlada. U to je vrijeme, nakon pada kolumbijskih kartela iz Calija i Medellína 90-ih, meksička narkomafija već bila toliko ojačala da se kartel Beltrán-Leyva, primjerice, uz pomoć korupcije i zastrašivanja već bio infiltrirao u meksičke političke, sudske i policijske institucije iz kojih je dobivao informacije o policijskim operacijama, a infiltrirali su se i u meksički ured Interpola.

Predsjednik Calderón je s vremenom u “rat protiv droga” slao sve veći broj vojnika i policajaca, no iako je njihov broj sada dosegao 49.000, ubojstva usred bijela dana i dalje su česta, baš kao i otmice, mučenja, odrubljivanje glava.

U jednom od najgori napada na civile, članovi kartela lani su bacili granate na masu ljudi koja je slavila Dan neovisnosti u predsjednikovu rodnom gradu, pri čemu je poginulo osam osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:53