VELIKA RIBA

Meksička vojska ubila ‘kralja droge’ Artura Beltrana Leyva

CIUDAD DE MEXICO - Dvjestotinjak pripadnika ratne mornarice upalo je u luksuzni stan Artura Beltrana Leyvaa, jednog od najvećih ‘kraljeva droge’ u Meksiku, te nakon dva sata oružane borbe ubilo jednog od najtraženijeg kriminalaca i trojicu pripadnika njegovog kartela. Jedan gangster ubio se sam kad je shvatio da su nadjačani. Leyvajev nestanak s krijumčarske scene jedna je od najvećih pobjeda u ratu predsjednika Felipea Calderona protiv narkolanaca. Posljednja tako ‘velika riba’ u Meksiku pala je 2002. i to je bio Ramon Arellano Felix iz zloglasnog kartela Tijuane.

Leyva je prije nekoliko godina raskrstio sa svojim ‘matičnim’ kartelom Sinaloa, jednim od najmoćnijih u zemlji, i sklopio savez sa Zetama, elitnim postrojbama plaćenih ubojica, od kojih su mnogi bili pripadnici vladinih specijalnih jedinica. Vjeruje se da je taj događaj potaknuo dobar dio krvoprolića između bandi.

Inače, meksičke bande ususret kraju godine, čini se, pokušavaju povećati bilancu mrtvih u 2009. u toj zemlji. Preko dvadeset ljudi poginulo je u tri dana u ratu između suprostavljenih narkolanaca i gotovo 50.000 pripadnika snaga sigurnosti koji bi ih trebali kontrolirati. U napadu granatama na policijsku stanicu usred bijela dana je ranjena trudnica, njena 3-godišnja kćer i jedan policajac.

Sat ranije dvije su granate bačene na cestu u provinciji Michoacans, no srećom nije bilo žrtava. U nekadašnoj turističkoj meki Tijuani, pronađena su četiri dekapitirana tijela. Bande su napale i jedan riblji restoran te u paljbi ostavile četvoro mrtvih, dok je jedna osoba umrla na putu u bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51