PORUKA IZ VATIKANA

Meksički kardinal: Homoseksualci nikada neće u Kraljevstvo nebesko

'Homoseksualac se ne rađa, nego se postaje takvim. Do toga dolazi iz više razloga, zbog drugačijeg obrazovanja ili stoga što nisu razvili vlastiti identitet tijekom odrastanja. Možda oni nisu krivi za to, ali djelovati protiv prirode i dostojanstva tijela je uvreda Boga', izjavio je kardinal Javier Lozano Barragan tijekom istupa kojega su oštro osudile udruge za promicanje prava homoseksualaca.

Nakon izjave meksičkog kardinala Barragana, donedavnog voditelja Vatikanskog vijeća za pastoralnu pomoć zdravstvenim djelatnicima, glasnogovornik pape Benedikta XVI. u srijedu je pozvao na 'sprječavanje svakog oblika nepravedne diskriminacije' homoseksualaca.

Tako se Vatikan ogradio od kardinalovih komentara. Otac Federico Lombardi, vatikanski glasnogovornik, naglasio je da Barraganove izjave nisu službeni stav Katoličke crkve. 'Homoseksualcima trebamo pristupiti s poštovanjem i pažnjom te izbjegavati svaki oblik nepravedne diskriminacije'', kazao je otac Lombardi.

Kardinal Barragan (76), bivši "ministar zdravstva" Svete Stolice, nedavno je umirovljen, ali je ostao u vatikanskoj kuriji i još obnaša neke od svetih dužnosti. U svome kontroverznom istupu pozvao se na Pavlovu poslanicu Rimljanima u kojoj je riječ o 'sramotnim strastima i muškarčevu neumjesnu činu s drugim muškarcem 'i poručio: 'Transseksualci i homoseksualci nikada neće ući u kraljevstvo nebesko i to nisam rekao ja, već sveti Pavao.'

Samo Bog ima ih pravo suditi. Oni su ipak ljudi i zato ih treba poštovati, dodatno je objasnio meksički kardinal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25