SITUACIJA NEŠTO BOLJA

Mektić: U BiH 3500 ilegalnih migranata, političke blokade kompliciraju i rad policije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2019. u 16:49

Bosnia and Herzegovina's Security Minister Dragan Mektic speaks during interview for Reuters in his office in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina March 12, 2018. REUTERS/Dado Ruvic - RC19EBBFF790
Dado Ruvić / REUTERS

Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u utorak kako je, unatoč političkim blokadama u zemlji, problem ilegalnih migracija pod nadzorom vlasti te da se broj ilegalnih migranata koji u njoj borave sada smanjio u usporedbi s ljetnim mjesecima kada je njihov priliv bio znatno veći.

"Sada ih (ilegalnih migranata) ima negdje oko tri i pol tisuće, a imali smo situaciju kada ih je bilo više od šest tisuća", kazao je novinarima u Sarajevu Mektić nakon tematske sjednice posvećene problemu ilegalnih migracija koju su održali članovi Vijeća ministara BiH, a nazočili su joj i čelnici policijskih agencija.

Ministar sigurnosti BiH ponovo je upozorio kao su policijske agencije, a posebice Granična policija, potkapacitirane i stoga imaju velikih poteškoća pri obavljanju zadaća nadzora granice i kontrole ilegalnih migracija.

Samo Graničnoj policiji kronično nedostaje oko pet stotina ljudi.

Problemi s nedostatnim brojem policajaca i manjkom opreme, koji se "vuku" godinama, sada su postali još veći jer zbog političkih blokada nema nove vlasti na državnoj razini pa nema ni usvojenog stabilnog proračuna iz kojega se financira rad agencija na državnoj razini.

"Nema mogućnosti za neke kapitalne investicije u okviru ovih agencija, a ne zna se ni kako nadići čitavu tu situaciju", kazao je Mektić.

Podsjetio je kako uz to BiH i dalje nema ni operativni sporazum s Frontexom, agencijom EU za nadzor vanjskih granica Unije, pa stoga ni s te strane nema potrebne pomoći.

"Ravnateljima sam kazao kako se politika duboko umiješala u njihove probleme", kazao je Mektić dodajući kako je u ovakvoj situaciji opterećenoj blokadama mogao samo zamoliti policijske čelnike da nastave odgovorno raditi svoj posao.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo