SUMMIT G20

Merkel i Xi Jinping dogovaraju novi svjetski poredak

Amerika prepušta svoje lidersko mjesto koje ne može popuniti niti jedna zemlja sama, a Berlin smatra da se tu otvara velik prostor za ojačanu EU
 REUTERS

U Njemačkoj je jučerašnje jutro obilježila poruka kancelarke Angele Merkel da čvrsto stoji iza svoje izjave da se Europa više ne može u potpunosti oslanjati na SAD. I to dva dana prije nego što će u Hamburg doći glavom i žutom kosom sadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Merkel je u razgovoru za tjednik Die Zeit rekla da bi točno tako ponovila tu izjavu. “Primjerice, otvoreno je pitanje možemo li se i trebamo li se u budućnosti oslanjati na to da će se SAD jednako toliko kao sada posvećivati radu UN-a, politici na Bliskom istoku, europskoj sigurnosnoj politici ili mirovnim misijama u Africi”, izjavila je kancelarka te dodala kako sadašnja američka administracija gleda na globalizaciju kao na proces koji ne stvara situaciju u kojoj svi dobivaju. Iako su mnogi smatrali da je ova izjava njemačke kancelarke bila prije svega zamišljena u predizborne svrhe, sada je više nego jasno da je to prvenstveno strateški stav Angele Merkel koja je i u predizbornoj platformi svoje stranke prvi put Sjedinjene Države definirala “najvažnijim njemačkim partnerom” izvan Europe, a ne više “prijateljem”: prije četiri godine program je navodio da je “prijateljstvo” sa SAD-om “kamen temeljac” njemačkih međunarodnih odnosa. No, tada je u Bijeloj kući sjedio Barack Obama.

Najvažniji događaj

Angela Merkel od jučer je u punoj pripremi summita G20, skupine zemalja koje proizvode 80 posto svjetskog BDP-a, koji se može smatrati najvažnijim ovogodišnjim globalnim događajem. G20 je po važnosti preskočio G7 jer su ovdje i Kina, Indija, Rusija, Turska, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Brazil... Dakle, zemlje koje su ključni regionalni akteri i čiji značaj i utjecaj raste, posebno sustavnim povlačenjem SAD-a s mjesta svjetskog lidera (taj je proces počeo već Obama, ali imajući u vidu novi svjetski poredak u kojem Washington više ne bi sam podnosio teret rješavanja kriza, nego bi svoj dio bremena preuzele i druge zemlje, prije svega Kina. Trump je, pak, glasnogovornik protekcionizma i nacionalizma, što je crvena krpa i jednopartijskoj Kini koja želi nastavak sadašnjeg trgovinskog poretka koji joj omogućava globalni utjecaj razmjeran ekonomskoj moći).Upravo je stoga kineski predsjednik Xi Jinping pomno pripremio svoj dolazak na summit. Prvo je posjetio Vladimira Putina i ondje dobro trgovao, dao mu savjete za susret s Trumpom, ali ga i stavio u skupinu onih koji će zagovarati slobodnu trgovinu.

panda-diplomacija A onda je stigao u Berlin. I ondje se jučer družio s Angelom Merkel koja ga je vodila u šetnju glavnim gradom te su održali i službene razgovore. Nakon njih je Xi izjavio da se “kinesko-njemački odnosi nalaze pred novim startom za što trebamo prijelomnice”. Jedna od tih prijelomnica svakako su dvije pande, Meng Meng i Jiao Qing, koje je Xi poklonio berlinskom zoološkom vrtu u tradicionalnoj kineskoj “panda-diplomaciji”. A otišao ih je i posjetiti.

Ljudska prava

Kancelarka Merkel u svom je obraćanju novinarima rekla da treba nastaviti intenzivan dijalog kad je riječ o ljudskim pravima. Naime, upravo je jučer Kina objavila da je spremna primiti liječnike iz inozemstva kako bi pregledali Liu Xiaoba, dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je u zatvoru od 2009. godine zbog “subverzivnih aktivnosti protiv države”. Prije nekoliko dana Liu je iz zatvora prebačen u bolnicu jer mu je dijagnosticiran rak jetre.

A Hamburg se priprema za vruć doček svim sudionicima summita. Sukobi sa snagama sigurnosti počeli su već početkom tjedna, a prosvjednici su najavili da neće stati. Procjenjuje se da će se okupiti oko 100.000 prosvjednika s kojima će se suočiti 19.000 pripadnika službi sigurnosti. Njemačka je poduzela vrlo ozbiljne mjere sigurnosti jer je posljednje izvješće Službe za unutarnju sigurnost (BfV) utvrdilo da je u zemlji zamjetan rast nasilničkih ispada i napada radikalnih desničara s jedne strane te prijetnje islamista s druge strane.

U Hamburgu je jučer počeo i alternativni Summit globalne solidarnosti koji će imati 12 panel-diskusija i više od 70 radionica, a raspravljat će o temama koje uključuju siromaštvo, eksploataciju, opresiju, rat, uništavanje prirode, rasizam, mizoginiju i homofobiju. Na tom se summitu očekuje oko 1500 sudionika iz 20 zemalja, a misao je vodilja da “G20 brani sustav koji potiče društvene nejednakosti, dok mi ističemo veze između globalnih problema i raspravljamo o alternativnim rješenjima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43