PAT POZICIJA

'MERKEL JE PRED JOHNSONA POSTAVILA UVJET NAKON KOJEG JE DOGOVOR O BREXITU ZAPRAVO NEMOGUĆ' Izvor iz Downing Streeta o detaljima današnjeg razgovora

 
Angela Merkel i Boris Johnson
 REUTERS

Dogovor o Brexitu zapravo je nemoguć nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla britanskom premijeru Borisu Johnsonu da Sjeverna Irska mora ostati u europskoj carinskoj uniji, rekao je izvor iz Downing Streeta u utorak.

Samo 23 dana prije nego Ujedinjeno Kraljevstvo treba napustiti EU, budućnost Brexita još uvijek je duboko nesigurna, a i London i Bruxelles zauzeli su pozicije da izbjegnu krivnju za odgodu ili za Brexit bez dogovora.

Čelnici EU-a hladno su odbili prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona da se premosti jaz i dok pregovori traju mnogi diplomati kažu da su izgledi za brz dogovor prije 31. listopada slabi.

Izvor iz Johnsonova ureda u Downing Streetu rekao je da je Merkel razgovarala s britanskom čelnikom u utorak ujutro te jasno dala do znanja da je "gotovo nevjerojatno" da se dogovor postigne.

Merkel je rekla da bi se radi dogovora, Sjeverna Irska trebala zadržati u europskoj carinskoj uniji te zauvijek ostati potpuno usklađena s EU-om, rekao je izvor.

"Ako to predstavlja novo čvrsto stajalište tad to znači da je dogovor zapravo nemoguć, ne samo sada nego ikada", rekao je izvor iz Downing Streeta.

"Također je dano do znanja da su voljni torpedirati sporazum postignut na Veliki petak", dodaje izvor.

Nešto prije mediji su prenijeli vijest da će Velika Britanija zauzeti agresivni stav prema Europskoj uniji ako pregovori o Brexitu propadnu, zaprijetivši povlačenjem sigurnosne suradnje kako bi se blok uvjerio da ne dopusti daljnje odgode.

"Ova vlada neće dalje pregovarati, tako da bi svaka odgoda bila totalno bespredmetna", prenose se riječi izvora iz ureda britanskog premijera.

"Dakle ili će se iz bloka izići bez dogovora 31. listopada ili će biti izbori i tada će se izići bez dogovora", objašnjava izvor.

To je kao pokušaj sabotaže pregovora s Europskom unijom ocijenila oporbena Laburistička stranka.

"To je još jedan cinični pokušaj Downing Streeta da sabotira pregovore", rekao je glasnogovornik laburista za Brexit Keir Starmer.

"Boris Johnson nikad neće preuzeti odgovornost za vlastiti neuspjeh da iznjedri vjerodostojan dogovor. Od prvoga dana njegova je strategija bila Brexit bez dogovora".

"Sad je važnije nego ikad da se parlament ujedini kako bi spriječio tu nerazboritu vladu da nas izbaci iz EU na kraju mjeseca", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:57