HITAN SASTANAK

Merkel, Juncker i Macron okupljaju partnere kako bi progurali svoje rješenje

Inicijator sutrašnjeg sastanka Juncker uputio je otvoreni poziv članicama kojih se migrantska kriza tiče, pa bi u Bruxelles trebao ići i premijer Plenković
 REUTERS

U sjedištu Europske komisije sutra će se održati summit nekolicine šefova država ili vlada EU na kojem će raspravljati o mogućem rješenju migracijskih i azilantskih problema. Dosad nije bio običaj da takav sastanak saziva Europska komisija iako su se pojedine države članice same dogovarale kako nastupiti na sastancima Europskog vijeća, na kojima sudjeluje svih 28 šefova država ili vlada.

Sastanak je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a njegovi suradnici nisu objasnili tko je točno na njega pozvan niti što je bio kriterij za “pozivnicu”.

Zajednički problem

Izvori iz EK navode samo da je Juncker uputio otvoreni poziv te da na sastanak mogu doći “svi oni koji vjeruju u europsko rješenje i žele ga postići”. Očito je to bila poruka onim državama koje smatraju da se problemi rješavaju isključivo na nacionalnoj razini ili bilateralnim sporazumima.

Na izvanrednom nedjeljnom mini summitu u Bruxellesu isprva je trebalo doći samo osam država, no popis zemalja sudionica proširio se na njih šesnaest. Među njima, iako nisu bile u planu, sada su i Hrvatska i Slovenija. Za Hrvatsku je sudjelovanje na ovakvom sastanku, iako neformalnom, važno jer se odluke koje će poslije donijeti Europsko vijeće mogu odraziti na to kako će se rješavati pitanja izbjeglica koje ulaze na teritorij Hrvatske ili iz nje odlaze u druge države EU.

Upozorenje

Dakle, na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu trebao bi biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Očito je da je Juncker sastanak sazvao na nagovor njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je prije nekoliko dana s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom dogovorila zajednički pristup ovom pitanju. Francuska je pristala primiti natrag migrante koji su registrirani kod njih, a prelaze u Njemačku, što je načelo koje Njemačka želi dogovoriti na razini cijele Europske unije. Stoga oni sada traže što veću potporu ostalih partnera kako bi na sastanku Vijeća 28. i 29. lipnja u Bruxellesu imali veći utjecaj na druge.

Merkel je prije dva tjedna upozorila da bi pitanje izbjeglica moglo poljuljati same temelje Europske unije ne pronađe li se zajedničko rješenje jer to je poljuljalo i stabilnost njezine vlade. Na razini EU, dogovor Macrona i Merkel mogao bi pomoći postizanju sveobuhvatnog rješenja, ali može polučiti i kontraefekt te produbiti s tim povezane podjele.

Vanjske granice

Talijanski premijer isprva nije htio sudjelovati na sastanku, a potom je ipak odlučio doći. Bez njega okupljanje ne bi imalo smisla jer ideja je da se pomogne državama koje imaju vanjske granice preko kojih ulazi najveći broj migranata. No, Italija se protivila namjeri Europske komisije da se na ovom summitu usvoji i zajednička izjava čiji je nacrt, prema želji Njemačke i Francuske, Europska komisija već izradila.

U njemu je bila i ideja stvaranja prihvatnih centara izvan teritorija Europske unije u kojima bi se selektirali oni koji doista imaju razloga za azil u EU, a vraćalo one koji žele u Uniju zbog ekonomskih razloga. Time bi se utjecalo na motive migranata i smanjilo pritisak na EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:34