POVIJESNI POSJET

MERKEL PRVI PUT U 14 GODINA STIŽE U AUSCHWITZ Kao kancelarka još nije posjetila mjesto zloglasnog koncentracijskog logora

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2019. u 23:09

Arbeit macht frei translated from german means Work brings freedom, Image: 11813784, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Wootton / Alamy / Profimedia
David Wootton / Alamy / Profimedia

nacistički logor Auschwitz

Angela Merkel će u petak po prvi put u 14 godina na funkciji kancelarke posjetiti mjesto koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a donijet će i 60 milijuna eura donacije kako bi se pomoglo u očuvanju tog mjesta sjećanja, objavio je tamošnji muzej.

Merkel se nije suzdržavala priznati njemačku odgovornost za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, no ovim posjetom će nastaviti tradiciju posjeta bivših kancelara prije no što joj završi mandat. Ona je ranije posjećivala druga mjesta koncentracijskih logora, te se susrela s preživjelima iz Auschwitza.

„Auschwitz je muzej, ali i najveće groblje na svijetu. Sjećanje je ključno za izgradnju sadašnjosti i budućnosti“, rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski uoči posjeta njemačke čelnice koji se odgađa na poziv zaklade Auschwitz.

Merkel će donaciju objaviti na 10. godišnjici uspostave zaklade Auschwitz-Birkenau. Polovica iznosa dolazi iz blagajne savezne, a polovica od regionalnih vlada.

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom. Vjeruje se kako je u logoru živote izgubilo više od milijun ljudi.

Nacisti su ubili više od 3 milijuna od sveukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj, što je oko polovice Židova ubijeno u holokaustu. Njemačka donacija će primjerice osigurati daljnje očuvanje 30 baraka u Birkenauu.

„Velik dio zgrada nije izgrađen da bi dugo trajao“, ističe Cywinski, dodavši kako zaklada treba između 4,2 do 4,7 milijuna eura godišnje za nastavak konzervacije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo