RAZLIKE U STAJALIŠTIMA

Merkel se distancira od Macrona u vezi s Europom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2019. u 20:43

Emmanuel Macron, President of the French Republic received for a working lunch the Chancellor of the Federal Republic of Germany, Angela Merkel at the Elysee Palace, on February 27, 2019., Image: 416395320, License: Rights-managed, Restrictions: *** FRANCE & POLAND OUT FOR 6 MONTHS FROM DATE OF SYNDICATION ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

Emmanuel Macron i Angela Merkel

Samo mjesec i pol dana nakon novog francusko-njemačkog ugovora kojim su uz veliku pompu potvrdili svoju suradnju, Angela Merkel i Emmanuel Macron pokazuju razlike u vezi s budućnosti Europe, prije izbora u svibnju za Europski parlament.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak javno pružila potporu prijedlozima svoje konzervativne stranke za Europu koji se razlikuju od prijedloga francuskog predsjednika, napose po tome što se zauzela za jedinstveno europsko mjesto u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

- Mislim da je riječ o jako dobroj ideji za budućnost - rekla je njemačka kancelarka u Berlinu u vezi s prijedlozima za Europsku uniju koje je proteklog vikenda iznijela Annegret Kramp-Karrenbauer, poznata kao AKK, koja ju je u prosincu zamijenila na dužnosti predsjednice njemačke Kršćansko-demokratske stranke (CDU) i koja je izgledni kandidat za njezinu nasljednicu na vlasti u 2021.

Među tim prijedlozima koji bi trebali biti odgovor na zamisli koje je ovih dana iznio Emmanuel Macron jesu otvaranje europskog mjesta u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Merkel je istaknula da to mjesto treba "ujediniti europske glasove u Vijeću sigurnosti" i tako dokinuti mjesto kojim nakon Drugog svjetskog rata za sebe raspolaže Francuska.

Tu bi mogućnost Pariz mogao teško prihvatiti.

- Činjenica da je Francuska suzdržana u vezi s europskim mjestom u UN-u je poznata - rekla je kratko kancelarka odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji s latvijskim kolegom.

To pitanje nije jedino u programu njemačkih konzervativaca koje bi moglo naići na otpor Francuske.

U njemu se traži i ukidanje Europskog parlamenta u Strasbourgu, do kojega je stalo Francuskoj koja bi tako mogla biti jako osamljena u vezi s tim pitanjem.

Razlike između njemačkog i francuskog projekta treba promatrati u svjetlu kampanje za europske izbore gdje su stranke Emmanuela Macrona i Angele Merkel suparnici.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo