NJEMAČKA

MERKEL SE PROTIVI PREUSTROJSTVU SVOG KABINETA 'Kancelarka je dala do znanja da rado radi sa svojim ministrima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2020. u 14:58

German Chancellor Angela Merkel speaks during a meeting with Russian President at the Kremlin in Moscow, on January 11, 2020. (Photo by Pavel Golovkin / POOL / AFP)
Pavel Golovkin / POOL / AFP

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je mogućnost preustroja svog kabineta u ostatku mandata, priopćio je ministar u kancelarskom uredu Helge Braun u subotu.

- Kancelarka je dala do znanja da rado radi sa svojim ministrima i to je jasan znak da ne slijedi nikakav preustroj kabineta - rekao je Helge Braun (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND).

On je objasnio kako "građani ne žele uvijek gledati nova lica" nego da obraćaju pozornost na to koje probleme rješava vlada i kako to utječe na njihovu svakodnevicu.

- Vlada mora pokazati da se može suočiti s izazovima klimatskih promjena, proširenja digitalne infrastrukture i smanjiti sukobe unutar društva - rekao je Braun za RND.

Braun je time reagirao na nedavnu izjavu predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Soedera i još nekih čelnika CSU-a koji su tražili "pomlađivanje" kabineta Angele Merkel.

U medijima se špekuliralo o tome da se radi o direktnom napadu na ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) od kojeg je Soeder preuzeo poziciju šefa CSU-a i bavarskog premijera kao i o tomu da se Soeder ovim izjavama profilira kao mogući kancelarski kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima 2021.

Braun je opovrgnuo i glasine o prijevremenom prekidu rada aktualne demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

- Ne vidim nikakve probleme u radu vlade koji bi bili nerješivi - rekao je Braun. On je objasnio kako rad nakon promjene na čelu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) "protječe bez ikakvih problema".

- U kabinetu i dalje vlada pozitivna atmosfera - zaključio je Braun.

Nakon izbora Saskie Esken i Norberta Walter-Borjansa na čelo SPD-a, koji slove kao protivnici koalicije s demokršćanima, mnogi su najavljivali prijevremeni kraj četvrte vlade Angele Merkel no novo čelništvo SPD-a se nakon izbora založilo za nastavak rada koalicije.

Angela Merkel je nakon povlačenja s pozicije predsjednice CDU-a krajem 2018. najavila da se nakon isteka mandata aktualne vlade povlači iz aktivne politike.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo