'PUNA POTPORA I SOLIDARNOST'

Merkel stala uz Junckera u sukobu s Victorom Orbanom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i njemačka kancelarka Angela Merkel
 REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je u četvrtak podržala predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u sukobu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nakon što je mađarska vlada početkom tjedna pokrenula kampanju kojom se EU i milijarder mađarskog porijekla George Soros optužuju da Mađarskoj žele nametnuti prisilnu imigraciju izbjeglica.

„Mogu samo reći da Jean-Claude Juncker uživa moju potporu i punu solidarnost“, rekla je Angela Merkel u Berlinu nakon susreta s predsjednikom Burkine Faso, Christianom Kaboreom.

Merkel je najavila da će svoju solidarnost s Junckerom u svezi s napadima mađarskog premijera uskoro u „razgovorima s Mađarskom jasno i glasno dati do znanja“.

Merkel je odbila izjasniti se o stajalištu Unije CDU/CSU o ostanku mađarske konzervativne stranke Fidesz Viktora Orbana unutar Europske pučke stranke (EPP).

Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU je prije toga u pitanje doveo ostanak Fidesza unutar EPP-a.

„Napad na Junckera je politički potpuno neprihvatljiv i nedostojan jednog premijera i u suprotnosti je sa svim vrijednostima demokršćanske stranke u EPP-u“, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung Johann Wadephul, potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

Prethodno je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao da bi stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala napustiti europske Pučane, skupinu desnog centra, usporedivši Orbana s Marine Le Pen, čelnicom francuske krajnje desnice. Oštar komentar Juncker je iznio u Stuttgartu u Njemačkoj nakon što je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junckera i američkog globalističkog aktivista mađarskog podrijetla Georgea Sorosa da žele Mađarsku preplaviti migrantima.

Sve su glasniji pozivi da se Orbanova nacionalistička stranka Fidesz, koja vodi oštru protuimigrantsku kampanju, izbaci iz EPP-a, skupine koja okuplja stranke kršćanskih demokrata i desnog centra.

S druge strane, Fidesz ima veliku potporu u Mađarskoj i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu skupinu koja je najjača u Europskom parlamentu.

U sklopu reforme Dublinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU, Komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijima u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:06