KRAH

METAFORA CIJELE DRŽAVE Lav u ZOO-u umire od gladi jer osoblje nema čime hraniti životinje

 Carlos Jasso / REUTERS

Tri godine nakon smrt Huga Chaveza, Venezuela se nalazi u očajnoj ekonomskoj situaciji. Pad cijena nafte i malverzacije u naftnom i plinskom biznisu koji je u rukama državnih tvrtki ostavile su državu s najvećim dokazanim rezervama "crnog zlata" u potpunom kaosu.

Više od 30 milijuna stanovnika Venezuele oskudijeva u gotovo svim namirnicama, a velike tvrtke povlače proizvodnju iz države zbog nedostatka sirovina. Inflacija divlja, a Chavezov nesposobni nasljednik Nicholas Maduro čak je zatvorio granicu s Kolumbijom kako ljudi ne bi išli u susjednu državu po hranu.

Na Reuters je danas stigla fotografija koja predstavlja savršenu metaforu za cijelu državu. Na njoj se vidi mršavi lav koji leži u Zoološkom vrtu Caricuao u glavnom gradu Venezuele, Caracasu. U nedostatku druge hrane, osoblje lavovima i tigrovima za jelo daje tikve i mango, kako bi nadoknadili drastično manji unos mesa.

Reuters i Independent javljaju kako je više od 50 životinja u ZOO-u umrlo od gladi i zadnjih šest mjeseci, a mnoge nisu jele ništa zadnjih dva tjedan. Povjerenica sindikata Marlene Sifontes tvrdi da je diljem države još više životinja u opasnosti, pa tako u nekim parkovima ljude mole za bilo kakvu donaciju u hrani kako bi je dali gladnim životinjama.

- Priča životinja u Cariciuau je metafora za patnje cijele države - kaže Sifontes.

Budući da veliki broj građana u Venezueli već preskače obroke i satima čeka u redu ispred dućana za osnovne potrepštine, ta rečenica nažalost nije daleko od istine. Država pritom ne čini gotovo ništa da olakša situaciju ljudima, a Maduro krivnju za kaos u državi svaljuje na "ekonomski rat" koji protiv njega vode opozicijski političari i SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:08