MNOGI NEGODUJU

MICHELIN FRANCUSKOJ GASTRO IKONI SKINUO ZVJEZDICU Njihov prvi čovjek objasnio zašto: 'One se ne nasljeđuju, svake godine moraju se iznova zaraditi'

spomenik Paula Bocusea ispred kultnog restorana Auberge du Pont de Collonges
 KONRAD K. / Sipa Press / Profimedia

To je dan u godini koji najpoznatiji francuski kuhari iščekuju s neizvjesnošću - u ponedjeljak se objavljuje francusko izdanje gastronomske Biblije Michelin za 2020.

Ovogodišnje izdanje izazvalo je pomutnju i prije nego što je objavljeno kad je otkriveno da je Michelin oduzeo jednom od najslavnijih restorana pokojnog chefa Paula Bocusea jednu od tri zvjezdice koje ima.

Taj je potez mnoge razljutio zbog toga što je Auberge du Pont de Collonges najstariji restoran s tri zvjezdice koji je stvorio Bocuse, prozvan "papom francuske gastronomije".

Paul Bocuse preminuo je 2018.

No prvi čovjek Michelina Gwendal Poullennec brani odluku riječima da se zvjezdice ne nasljeđuju, nego se svake godine iznova moraju zaraditi.

- Mi razumijemo emocije koje gubitak zvjezdice može izazvati, no nema iznimaka u tretmanu - izjavio je za AFP.

- Sve se restorane procjenjuje anonimno svake godine... Bez obzira na to radi li se o slavnim chefovima ili mladom kuharu koji je preuzeo rizik dugova kako bi otvorio restoran.

Poullennec je rekao da nijedan drugi restoran s tri zvjezdice nije degradiran u ovogodišnjem izdanju.

Od 30.000 restorana širom svijeta samo ih oko 130 ima tri zvjezdice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:08