MEKSIKO

Migranti u Tijuani pritisnuti su s obje strane granice

 Ilustracija / Getty Images

Srednjoamerički migranti koji se nalaze na sjevernoj meksičkoj granici pod sve većim su pritiskom dviju strana jer administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne dozvoljava azil nikome tko u SAD ulazi ilegalno, dok lokalni političari dovode u pitanje njihov boravak u Meksiku.

Trump je kao pojačanje graničnoj službi na američko-meksičkoj granici poslao oko 6000 vojnika, a prijeti i potpunim zatvaranjem granice kako bi spriječio ulazak ilegalnih imigranata.

Od subote je također na snazi Trumpova uredba da se imigranti, kako bi se uopće razmatrao njihov izbjeglički status, prvo moraju javiti u meksički pogranični grad Tijuanu.

Gradske vlasti tvrde kako se u tom gradu trenutačno nalazi oko 2000 migranata, ali da nekim stanovnicima to nije po volji, posebice jer se za vikend očekuje novi val ljudi. Gradonačelnik Manuel Gastelum kritizirao je dolazak velikog broja ljudi, opisujući neke kao "propalice". Prema njegovim riječima, održavaju se konzultacije o tome treba li grad, koji se nalazi oko 27 kilometara od San Diega u Kaliforniji, i dalje primati migrante.

U razgovoru za medije požalio se da su migranti nasilni prema lokalnim vlastima te da savezna vlada nije uspjela kontrolirati južnu granicu, kad je 19. listopada karavana ljudi počela ulaziti u Meksiko.

- Tijuana je u ozbiljnoj situaciji. To nije pošteno - kazao je gradonačelnik.

Većina srednjoameričkih migranata, uglavnom iz Hondurasa, uputila se prema SAD-u prije mjesec dana. Mnogi nemaju nikakve alternativne planove ukoliko im SAD ne odobri ulazak, no odlučni su da se ne vraćaju u Honduras gdje, kako su objasnili, vlada siromaštvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:57