INCIDENT

MIGRANTI UŠLI U ŠPANJOLSKU ENKLAVU IZ MAROKA Jedan poginuo od srčanog udara

 REUTERS

Jedan je migrant smrtno stradao u nedjelju ujutro u španjolskoj Melilli pošto je pao s ograde koja tu enklavu dijeli od Maroka, a 200 ih je uspjelo ući na španjolski teritorij, objavile su španjolske vlasti.

"Nažalost jedan migrant je poginuo od, čini se, posljedica srčanog udara", stoji u priopćenju.

Dužnosnici čekaju obdukciju kako bi se potvrdio uzrok smrti.

U pokušaju prijelaza ograde visoke šest metara najmanje su tri migranta ozlijeđena. Ograda je izrađena od bodljikave žice zbog čega je migranti prelaze uz pomoć kuka i u cipelama s čavlićima na potplatima.

Migranti iz subsaharske Afrike koji su prešli granicu smješteni su u prihvatni centar gdje mogu podnijeti zahtjev za azilom.

Socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza u lipnju je najavila uklanjanje bodljikave žice, no dosad njegovo obećanje nije realizirano.

Španjolska ove godine bilježi velik porast broja migranata koji nastoje ući u zemlju, članicu EU-a, preko njezine dvije sjevernoafričke enklave - Ceute i Melille ili plovidbom Sredozemljem u nesigurnim čamcima.

Po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO) Španjolska je postala prvi izbor za ulazak migranata u Europu. Od početka godine onamo ih je stiglo više od 47.000, od čega oko 5000 kopnenim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:34