I TO ZBOG ČEGA

MIGRANTICA RAZOČARANA NJEMAČKOM 'Dobila sam posao, a onda su mi prvog dana dali otkaz!'

 Pixabay

Tražiteljica azila iz Palestine dobila je otkaz već prvog dana na poslu pripravnice u gradskoj vijećnici jednog njemačkog grada jer je na poslu odbila s glave skinuti hidžab, pišu britanski mediji. 48-godišnjakinju zaposlenu u gradu Luckenwaldeu u blizini Berlina obavijestili su da pokrivalom za glavu tipičnim za muslimanke 'krši neutralnost tog radnog mjesta'. Mediji prenose da je dobila otkaz već drugi dan nakon što je odbila skinuti hidžab.

Njemačka je inače nedavno glasovala protiv zabrane burke, no u zemlji s oko tri milijuna turskih imigranata, pokrivala za glavu nikad nisu bila problem.

Gradonačelnica Luckenwaldea, Elisabeth Herzog-von der Heide, ovako je obrazložila svoju odluku: 'Pokrivalo za glavu je izraz religijskih uvjerenja na mjestu koje bi trebalo biti neutralno. Također, u vijećnici ne želimo niti raspela.'

Nakon što je otpuštena, Palestinka se prijavila na šestotjedni tečaj 'Perspektiva za izbjeglice'

Gradonačelnica, inače članica SPD-a, kaže kako je bilo pogrešno što su je uopće zaposlili ako već na razgovoru za posao nije željela skinuti maramu.

Vođa lokalnog ogranka CDU-a Sven Petke kaže kako ovakva odluka nema utemeljenje u zakonu. Podsjetio je kako njemački Vrhovni sud nije zabranio takvu odjeću.

No, član krajnje desne stranke AfD, Thomas Jung, koji promiču antiimigracijsku politiku, kaže kako se ne može muslimanima dati privilegija nošenja hidžaba ako istovremeno na zidu ne smije biti raspelo.

'Gradonačelnica je dobro postupila i ne treba ju kritizirati zbog ovakve odluke', kaže Jung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:45