PORUKA

Mike Pompeo: 'Predsjednik Donald Trump ne želi rat s Iranom'

Donald Trump
 REUTERS

Sjedinjene Američke Države i dalje će održavati pritisak na Iran te nastaviti sprječavati agresiju u regiji, no ne žele jačanje sukoba s Teheranom, izjavio je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo.

- Poslali smo brojne poruke Iranu, čak i ovdje sad, kojima poručujemo kako smo tamo da spriječimo agresiju - rekao je Pompeo novinarima u vojnoj zrakoplovnoj bazi MacDill na Floridi.

Strah od sukoba između Irana i SAD-a pojačan je otkako je Washington okrivio tog dugogodišnjeg neprijatelja za napad na dva naftna tankera koji se u četvrtak dogodio u strateški važnom Hormuškom tjesnacu.

U intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Trump je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, no nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zaljevu. Rekao je kako su napadi na tankere do sad bili "vrlo slabi".

- Predsjednik Trump ne želi rat i nastavit ćemo slati tu poruku dok obavljamo radnje koje su nužne za zaštitu američkih interesa u regiji - rekao je Pompeo.

- Sad se moramo pobrinuti da možemo to nastaviti činiti kako bi naposljetku imali priliku uvjeriti Iran da nije u njihovom najboljem interesu tako se ponašati - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38