JASNA PORUKA

MILIJUNI NA ULICAMA, A NJEGA JE BAŠ BRIGA Za vrijeme summita o klimatskim promjenama Trump će biti u zgradi UN-a, ali mu neće nazočiti

Donald Trump
 Leah Millis/File Photo / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump od početka svog mandata jasno pokazuje kako ne vjeruje u jasne i znanstveno utemeljene tvrdnje o globalnim klimatskim promjenama s kojima se svijet ubrzano suočava.

I dok se cijeli svijet, poput milijuna mladih koji su danas izašli na ulice diljem planeta, bori kako bi zaustavili klimatske promjene koje prijete razaranjem našeg sustava, američki predsjednik danas je još jednom neizravno poručio kako smatra da ga se to - ne tiče.

Kako ekskluzivno doznaje britanski Guardian, Trump će u ponedjeljak biti u zgradi Ujedinjenih Naroda kada se tamo bude održavao ključni summit o globalnoj klimatskoj krizi. No, predsjednik jedne od najvećih svjetskih velesila neće sudjelovati na summitu, na kojem će biti lideri zemalja poput Indije, Velike Britanije, Francuske, već će boravak u UN-u iskoristiti kako bi nazočio sastanku o vjerskim slobodama.

Visoki dužnosnik UN-a potvrdio je britanskom listu da je Bijela Kuća rezervirala jednu od većih konferencijskih sala u njujorškom sjedištu te organizacije kako bi se predsjednik mogao obratiti na okupljanju o slobodi vjeroispovijesti.

Iako nitko nije očekivao da će se Trump odazvati pozivu na summit o klimi, mnogi njegov dolazak u UN u ponedjeljak, a samo kako bi nazočio drugom sastanku, i to u vrijeme kada cijeli svijet poziva na promjene u politici zaštite okoliša, smatraju čistom provokacijom, piše Guardian koji je (bezuspješno) zatražio komentar Bijele Kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:26