POGODUJE MU DOLAZAK TRUMPA?!

MILORAD DODIK OTVORENO PRIJETI OTCJEPLJENJEM OD BiH 'Iduće godine ćemo imati jedan veoma važan referendum za našu budućnost!'

 Dado Ruvic / REUTERS

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je najave kako će taj entitet nastaviti putem otcjepljenja od BiH, a mediji u toj zemlji upozoravaju kako je riječ o dosad najozbiljnijioj prijetnji dok s bošnjačke strane stižu upozorenja kako će takvu nakanu odlučno spriječiti.

"Iduće godine ćemo imati jedan veoma važan referendum za našu budućnost. Moji suradnici i ja odredit ćemo kada će se održati", rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju RS u četvrtak navečer.

Dodao je kako će RS već u prvoj polovici 2017. imati priliku "zahtijevati svoj status" i pozvao oporbene političke stranke da sudjeluju u ostvarenju njegove zamisli.

Dodik drži kako je nakon rujanskog referenduma o danu RS-a otvoren put svim vrstama referendumskih izjašnjavanja.

"Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora naviknuti da izlazi na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni", istaknuo je Dodik.

Po njegovim riječima, planovima o osamostaljenju RS-a pridonijet će i dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD. Javna televizija BiH ocijenila je kako se radi o "nikada jasnije izraženoj Dodikovoj želji za otcjepljenjem RS-a od BiH".

Potpredsjednik RS-a Ramis Salkić istodobno je upozorio da takvi planovi mogu izazvati velike probleme i sukobe.

"Ovaj entitet nikada neće biti samostalan jer Bošnjaci kao autohtoni narod ove zemlje koji je konstitutivan na svakom pedlju teritorija BiH neće to dopustiti", izjavio je Salkić u Doboju gdje se sastao s predstavicima lokalnih vlasti i bošnjačkih udruga.

Salkić, ujedno visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je države prijatelje BiH da ne dopuste Dodikove avanture, a domaće pravosuđe da napokon sankcionira njegovo protuustavno ponašanje.

"Poručujem svim građanima BiH, međunarodnoj zajednici, našim prijateljima, a i onima koji podržavaju rušenje naše zemlje da mi nećemo dopustiti rušenje zemlje, njenu podjelu i pljuvanje. Milorad Dodik krši ustav, a mi u ovoj zemlji imamo institucije i pojedince koji imaju obavezu spriječiti povrede ustava i ustavnog poretka", kazao je Salkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:27