KUĆA NA DEDINJU

MILOŠEVIĆEVA UDOVICA MIRJANA MARKOVIĆ ‘Ako mi ne vratite vilu, tužit ću Srbiju Sudu za ljudska prava’

Marković i Milošević kupili su vilu 1999. godine za samo 2500 eura, a sud je oduzeo vilu jer je utvrđeno da obitelj Milošević nije imala zakonsko pravo na otkup nekretnine

Zbog odluke beogradskog suda da joj oduzme vilu na Dedinju udovica Slobodana Miloševića spremna je tužiti Srbiju Europskom sudu za ljudska prava, najavio je njezin prijatelj Hadži Dragan Antić, bivši direktor lista Politika.

Mirjana Marković traži povrat vile u Užičkoj 34, koju je Slobodan Milošević, koristeći se političkom moći, otkupio 20. srpnja 1999. za samo 5000 maraka. Tada je ta zgrada sa zemljištem od 8000 kvadrata u elitnom kvartu Beograda imala tržišnu vrijednost od 100.000 nekadašnjih njemačkih maraka, a danas bi joj se vrijednost mjerila u milijunima.

Potrebe domaćinstva

I drugi su povoljno otkupili stanove u nekadašnjem društvenom vlasništvu, no Apelacijski sud u Beogradu prije tjedan dana pravomoćno je utvrdio da Milošević nije imao pravo na to jer je prije vile u Užičkoj 34 na Dedinju već bio otkupio kuću u Tolstojevoj ulici na Dedinju. Kuća u Tolstojevoj površine 326,26 kvadrata zadovoljavala je stambene potrebe njegove obitelji, utvrdio je sud, proglašavajući ništetnim sve kasnije ugovore o otkupu kuće u Užičkoj. Milošević je sredio otkup druge vile na fantastičnoj lokaciji u Beogradu, okruženoj veleposlanstvima i rezidencijama, neposredno nakon NATO-ova bombardiranja Srbije kad mu je vjerojatno već bilo jasno da gubi vlast.

Ne samo da je već otkupio jednu kuću pa po tadašnjim zakonima nije mogao dobiti drugu, nego u to vrijeme nije imao nikakvo pravo na vilu u Užičkoj jer je ona bila u vlasništvu države Srbije, a Milošević je u tom trenutku bio predsjednik SR Jugoslavije, a ne Srbije. Zato je Apelacijski sud 31. prosinca pravomoćno oduzeo kuću njegovim nasljednicima, supruzi Mirjani te djeci Marku i Mariji Milošević, i vratio je u državno vlasništvo.

Odmazda države

No, Miloševićevi nasljednici ne žele se pomiriti s tim. Odvjetnici Mirjane Marković prvo će tražiti reviziju postupka, a imaju pravo i na ustavnu žalbu. - Ako to ne prođe, budite sigurni da će članovi obitelji Marković ići do Strasbourga. Oduzimanje njihove kuće klasična je odmazda države - izjavio je Antić za Blic.

Vila u Užičkoj vrijedna je zbog velikog zemljišta i elitne lokacije, no sama kuća od 90 kvadrata u lošem je stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:57