JAČANJE SURADNJE

MINISTAR BOŽINOVIĆ U IZRAELU S njihovim ministrom o redovnoj zrakoplovnoj liniji, o jačanju suradnje u turizmu i gospodarstvu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2019. u 19:01

Sisak 26.07.2019. U Strugi Banskoj, mjestu nedaleko od Dvora, obiljezena je u petak popodne i navecer 28 obljetnica pogibije 13 hrvatskih policajaca ubijenih od strane sprskog agresora tijekom napada na Strugu 26. srpnja 1991. godine. Na fotografiji: Ministar unutarnjih psolova i potpredsjednik Vlade Davor Bozinovic na komemoraciji
Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

Davor Božinović

 

Osim o sigurnosnim i političkim pitanjima potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u Jeruzalemu s izraelskim dužnosnicima razgovarao i o velikim potencijalima za jačanje suradnje u području turizma i gospodarstva.

Tako je, među ostalim, otvoreno pitanje uspostave redovne zrakoplovne linije između dviju zemalja koje trenutno izravno povezuju jedino sezonski čarter letovi.

S generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Izraela Yuvalom Rotemom Božinović je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa, posebno u kontekstu skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Rotem je pritom izrazio spremnost za dolazak na konzultacije u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kako bi se ukupni odnosi podigli na još višu razinu i razmotrila mogućnost zaključivanja sporazuma o strateškom partnerstvu.

S čelnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost u Uredu premijera Izraela Meirom Benom Shabbatom Božinović je detaljno razgovarao o sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku, posebno o utjecaju sigurnosnih prilika u toj regiji na Hrvatsku i EU, što se očituje i kroz pojačana migracijska kretanja.

Poseban naglasak pritom je stavljen na zaštitu granica, a dogovorena je i organizacija posjeta izaslanstva izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatskoj.

Božinović je izrazio i interes za prijenos izraelskih iskustava u prevenciji kibernetičkih prijetnji o čemu će u četvrtak, zadnjeg dana posjeta Izraelu, detaljno razgovarati i s Yigalom Unnom, glavnim direktorom Nacionalnog ureda za kibernetiku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo