AFERA ŠPIJUNI

MINISTAR MEKTIĆ ZA JUTARNJI LIST 'Sve što sam ja rekao, potvrđujem, ali neka se i predsjednica izjasni'

Prvi razgovor za naše medije nakon što je optužio hrvatske obavještajne službe da pomažu terorizam u BiH
Kolinda Grabar-Kitarović; Dragan Mektić
 Goran Mehkek / CROPIX, REUTERS

- I nama i Hrvatskoj zajednička je borba protiv terorizma, ja sam za to da se međusobno poštujemo i surađujemo, ali to mora biti otvoreno i obostrano - rekao je u petak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u telefonskom razgovoru za Jutarnji list.

Ovo je njegov prvi razgovor za jedan hrvatski medij nakon što je javno optužio hrvatske obavještajne službe da potpomažu terorizam u BiH i pokušavaju destabilizirati susjednu državu. Razgovarali smo nakon što je u Tužiteljstvu BiH potvrdio ranije izjave da ima informacije da su hrvatski obavještajci pokušali vrbovati vehabije iz BiH kako bi prokrijumčarili oružje u neku od ekstremističkih džamija, što bi onda poslužilo da se Bosnu i Hercegovinu optuži kao leglo terorizma, u skladu s izjavama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o “10.000 terorista u BiH”.

Neimenovani izvor

Na pitanje može li iznijeti neki dokaz za svoje tvrdnje, Mektić rezolutno odgovara: - Zašto bih ja sad iznosio detalje? Tražili smo dokaze kad je predsjednica govorila o 10.000 terorista u BiH i o terorističkim kampovima. Tražili smo dokaze makar za dva kampa, i nikad ih nismo dobili. To ima težinu kad jedna predsjednica tako nešto kaže. Pa da imaš 10.000 kokoši, frcalo bi perje po čitavoj BiH! - ističe Mektić.

Na pitanje je li na redovitim sastancima pitao hrvatske obavještajce na osnovi čega je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila o 10.000 terorista u BiH, kaže da jest. Što su mu odgovorili? “Da nemaju pojma.” Priča o tvrdnjama hrvatske predsjednice da se u BiH nalazi 10.000 islamskih terorista povlači se još od rujna 2017. godine, kada je agencija Hina objavila tvrdnje neimenovanog izvora iz Ureda predsjednice.

Utjecaj drugih

- Na Pantovčaku upozoravaju da je u BiH u ovom trenutku prisutno pet hiljada selefija, što zajedno s onima koji ih podržavaju čini oko 10.000 ljudi s vrlo radikalnom retorikom i namjerama. Postoje i enklave u BiH koje već djeluju prema Hrvatskoj, ali hrvatske službe to jako dobro prate i pripravne su - objavila je tada Hina.

U BiH su te tvrdnje pripisane predsjednici, iako je ona više puta demantirala da je to rekla. Grabar-Kitarović u prosincu 2016., govoreći o povratku pripadnika ISIL-a u BiH, rekla je nešto drugo.

- Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država - poručila je tada predsjednica.

Mnogi u BiH autorstvo na tvrdnju o 10.000 vehabija u BiH pripisali su hrvatskoj Sigurnosno-obavještajnoj agenciji. U Javnom izvještaju SOA-e za 2017. godinu stoji: “U državama jugoistočnog susjedstva trenutačno ima više od 10.000 sljedbenika salafizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava”.

Iako se nigdje u izvještaju u tom kontekstu ne spominje BiH, u susjednoj državi mnogi su pročitali da SOA govori o vehabijama u BiH.

Mektić je koji sat prije razgovora za Jutarnji svoja saznanja iznio i predstavnicima u Tužiteljstvu BiH.

Novinarima je po izlasku iz tužiteljstva ustvrdio: “Ono sve što sam rekao, ja potvrđujem”. Za N1 je potvrdio da se tijekom ispitivanja u Tužiteljstvu BiH govorilo i o konzulu Bandiću i novinaru Mati Đakoviću koji je mjesecima vozio automobil hrvatskog konzulata, s diplomatskim tablicama.

- Rekao sam da imam informacije i da sam vidio fotografije gdje unazad nekoliko mjeseci Mato Đaković vozi to vozilo. On kaže da je to vozilo uzeo od Bandića, jučer ga prepisao na svoje ime kad je sve to provaljeno. Ne smije u diplomatsko vozilo nitko sjesti osim ovlaštenog diplomate - ističe. Mektić je iskusan policajac i sigurnjak, dugogodišnji političar kojeg je za ministra imenovala srpska opozicija.

Fotografije

Je li o neprikladnom ponašanju hrvatskog konzula izvijestio Vijeće ministara koje bi onda pokrenulo proceduru opoziva? “Zašto bismo mi upozorili vlasti Hrvatske, možda je nama u interesu pratiti što ta osoba radi?”, kaže za Jutarnji.

Ministar smatra da hrvatska Vlada ima dovoljno informacija da povuče Ivana Bandića jer se ogriješio o Bečku konvenciju.

- Imamo fotografije da neovlaštena osoba mjesecima vozi taj auto, tek u četvrtak je stavio regularne civilne tablice - tvrdi Mektić i indirektno potvrdio kako su obavještajne službe BiH pratile i snimale hrvatskog diplomatu što je veliki politički skandal i kršenje Bečke konvencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28