VLADIMIR PADRINO

MINISTAR OBRANE VENEZUELE O RUSKIM SNAGAMA U ZEMLJI 'Nitko se ne treba brinuti. Mi samo surađujemo'

 REUTERS

Venezuelski ministar obrane, general Vladimir Padrino rekao je u petak da se "nitko ne treba brinuti" zbog dolaska ruskih vojnika u zemlju koji je Washington nazvao "provokacijom", a osudila venezuelska oporba.

"Nije tajna da Venezuela od 2001. ima tehničko-vojnu suradnju (s Rusijom). Nitko se ne treba brinuti. Jednostavno, surađujemo", rekao je ministar u govoru koji je prenosila državna televizija.

Caracas i Moskva su potpisali ugovor o vojnoj suradnji u vrijeme bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999.-2013.).

U subotu prošlog tjedna dva ruska vojna zrakoplova s vojnicima i s opremom sletjela su u međunarodnu zračnu luku u Caracasu.

"To je suradnja između ravnopravnih i strateških partnera, Rusije i Venezuele. Htjeli bismo surađivati i sa Sjedinjenim Državama, ali budući da nismo robovi (...), nismo uspjeli", dodao je general koji je nazočio svečanosti na kojoj je Rusija otvorila školu za obuku pilota helikoptera u državi Yaracuyju, na sjeverozapadu zemlje.

Oporbeni čelnik Juan Guaido, kojeg je za privremenog predsjednika Venezuele priznalo pedesetak zemalja, među kojima i SAD, osudio je dolazak ruskih vojnika u zemlju, ocijenivši da se time krši ustav.

U petak je SAD ponovo upozorio Rusiju da ne raspoređuje snage u Venezueli, opetujući odlučnost da brani svoje i interese "svojih partnera" u regiji.

Napetost raste ovih dana između Washingtona koji traži odlazak Nicolasa Madura i Moskve koja optužuje SAD da želi izvesti "državni udar" u toj naftom bogatoj zemlji.

Rusija je u četvrtak pozvala Trumpa koji ju je pozvao da napusti Venezuelu, da je "poštuje" i ne miješa se u njezine veze s Caracasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:47