PODIGAO BURU

MINISTAR SIGURNOSTI BiH IZNIO TEŠKE OPTUŽBE O HRVATSKIM OBAVJEŠTAJCIMA Tužiteljstvo u Sarajevu: 'Hitno pokrećemo istragu!'

 
Dragan Mektić
 Dado Ruvić / REUTERS

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u srijedu je dignuo pravu buru u BiH tvrdnjom kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković iz Neuma je komentirao te tvrdnje te ih nazvao "besmislicama".

- Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i u cijelosti odbacila te insinuacije. To je jedna besmislica koju u cijelosti odbacujem - rekao je Plenković u Neumu, gdje je sudjelovao na skupu posvećenom inicijativi za izmjenom Ustava u BiH. Po njegovim riječima, još su veća besmislica tvrdnje da su i hrvatski diplomatski predstavnici bili uključeni u navodnu špijunsku aferu.

- Involviranje hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens. Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave bilo čim drugim. Odbacujem obje te teze - zaključio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo da se Hrvatska bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s BiH, koju smatra partnerom.

- Sva naša suradnja s tijelima u BiH koje se bave ovom temom, a to su protuterorističke aktivnosti i razmjena informacija, redovita je i trajna. Koliko znam, naša agencija je tražila od bosanskohercegovačke strane da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku.

Zbog Mektićevih izjava u Tužiteljstvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju. Kako navodi klix.ba, taj će odjel poduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

- U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informirano niti su događanja prijavljena Tužilaštvu BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih agencija za provođenje zakona", piše u priopćenju za javnost Tužiteljstva BiH.

Zamršena priča

Podsjećamo, Mektić je ovu izjavu dao nakon što je drugi portal Žurnal ranije tijekom dana objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje što bi potom bilo prijavljeno policiji a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju uz konzula Bandića bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ BiH, te pri tom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na tisuće članova.

Novinar Đaković je pak opisan kao osoba koja je pri tom bila svojevrsna veza s vlastima RS kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama.

Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS preuzmu pakete s oružjem.

- To smo pratili jedno duže razdoblje te prozreli tu namjeru. Spriječili smo da se ona realizira. Ovdje je bio uključen novinar Mato Đaković, koji je čak za obavljanje tih poslova koristio diplomatsko vozilo Ivana Bandića - izjavio je ministar sigurnosti BiH Mektić dodajući kako je cilj cijele obavještajne operacije bio "brutalno diskreditirati BiH" i dokazati tvrdnje hrvatske predsjednice da je BiH zemlja u kojoj postoje teroristički logori.

SOA: 'Tvrdnje su neistinite i zlonamjerne'

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

- Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe - navodi se u odgovoru koji je SOA poslala Hini.

- Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH - poručuju iz SOA-e.

SOA je od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražila službeno očitovanje o tim neistinitim navodima, a o njima će, kažu, izvijestiti i međunarodne partnere.

Ostojić: 'Ovo je apsolutno neozbiljno'

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić komentirao je izjave Dragana Mektića, i kaže da se radi o konkretnim tvrdnjama, imenima i postupcima te da to treba argumentirano potvrditi ili demantirati, piše N1.

- To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor, kada su islamisti-ekstremisti u pitanju. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem.

Na izjave Dragana Mektića reagirao je još jedan bivši ministar unutarnjih poslova RH, Ranko Ostojić.

- O takvim se stvarima ne priča u medijima, nego policija postupa i hvata one koji su počinitelji. Mogu ovo procijeniti kao pokušaj da se pošalje poruka bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno MVEP, a i Obveza odbora za unutarnju politiku je da zatraži informaciju", rekao je Ostojić novinarima i dodao kako "ovo nije prvi put da se šalju signali bez ikakvih argumenata.

Na pitanje zašto bi Mektić izjavio da hrvatske službe naoružavaju islamističke ekstremiste u BiH, Ostojić kaže:

- Možda više neće biti ministar za par dana, ja to ne znam. Kad pošaljete poruku da neka strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i Hrvatskoj u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamističke skupine. To vjerojatno služi za dnevne situacije koje oni imaju svaki dan. Idući tjedan imamo izvješća sigurnosnih službi i pitat ću i provjeriti je li to istina ili ne. U ovom momentu mogu reći da ne bih nikad bez argumenata optužio susjednu zemlju da tako nešto radi. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno - smatra Ostojić, a piše N1.

- Ovakva izjava bi bila logična da ste nakon neke akcije pronašli neko oružje i osobe i uhitili one koji u tome sudjeluju. Ovo je samo bacanje prašine u oči iz dnevno-političkih razloga. Bez obzira na sve tražit ćemo argumente - kaže Ostojić.

Na pitanje ima li potpuno povjerenje u SOA-u, Ostojić kaže kako "za nikoga ne stavlja ruku u vatru", ali i kako se "indicije, ako postoje, mogu provjeriti".

Saborski zastupnik Bojan Glavašević ističe da su uputili zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz njegova saznanja o ovim pitanjima. Pitali su ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu suradnju s novinarom RTRS-a te je li mu dano na korištenje službeno diplomatsko vozilo RH. Uputili su i upit predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da se istraže navodi, piše HRT.

- Želimo reći u ime Kluba nezavisnih zastupnika da ove tvrdnje smatramo izuzetno ozbiljnima. Ovo zahtijeva promptnu provjeru. Ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netočno, brine me zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije.

SDA optužuje Hrvatsku za neprijateljsko djelovanje prema BiH, traži očitovanje vlade

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je izrazila "zaprepaštenost" tvrdnjama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatskih obavještajaca u BiH, čiji je cilj bio predstaviti tu zemlju kao terorističko uporište, te je zatražila žurnu reakciju ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Zaprepašteni smo informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza, koje je organizirao konzul Republike Hrvatske (u Tuzli) Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju iz središnjice SDA dostavljenom lokalnim medijima.

Reakcija je uslijedila nakon tvrdnji u medijima da su hrvatski obavještajci organizirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH, a zatim nakon policijskih racija to predstaviti kao dokaze o postojanju raširene terorističke mreže.

SDA je to odmah povezala s ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Opetovane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama tisuća ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih tijela Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebice Bošnjaka. Takve aktivnosti se poduzimaju s očevidnom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države", ocjena je najveće bošnjačke stranke u BiH.

Ta je stranka zatražila od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere, a od ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njeno službeno očitovanje o "protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:20