DRAGAN MEKTIĆ

MINISTAR SIGURNOSTI BiH O 'POVRATNICIMA' IZ SIRIJE Čak 100 muškaraca i 160 žena i djece trebali bi se vratiti, neki idu odmah iza rešetaka?

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2019. u 18:43

A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic
Stringer / REUTERS

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile su informaciju da se u tri izbjeglička logora na području Sirije nalazi stotinu muškaraca te 160 žena i djece koji se mogu povezati s BiH i teorijski imaju pravo na povratak u tu zemlju, no to će im se omogućiti samo ako se potvrdi da je doista riječ o osobama s bosanskohercegovačkim državljanstvom, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Za više desetaka tih osoba poslali smo popis i tražili da po tom popisu isporučuju ljude za koje već imamo ovdje pripremljen kazneni postupak", kazao je Mektić kako ga citira portal RTRS.

Mektić je dodao kako nema preciznijih informacija što je sada s tim osobama nakon turske intervencije na sjeveru sirije gdje su bili i neki od logora u kojima su bile zatočeni zarobljenici povezani s islamističkim terorističkim skupinama.

Riječ je o muškarcima protiv koji su u BiH ranije otvorene istrage i koji su na Interpolovim crvenim tjeralicama zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pridruživanja terorističkim skupinama.

Zbog turske invazije promijenjen je i raniji plan o izručenju devet zarobljenih državljana BiH a ministar sada kaže kako u Sarajevu nemaju nikakvih informacija što je s tim ljudima i gdje su oni.

"Kakva je situacija u logorima, da li su oni još tu i šta će se dalje dešavati ne ovisi isključivo o BiH. Mi smo iskazali spremnost primiti naše državljane, organizirati cijeli taj posao kako bi deportacija bila provedena u suradnji s međunarodnih partnerskim institucijama koje se time bave, ali nemam informacije šta se s tim sada zbiva", kazao je Mektić.

Pojasnio je kako prioritet ostaje prihvat i procesuiranje tih osoba a nakon toga bi se pregovaralo kako u zemlju vratiti žene i djecu koji su u logorima u Siriji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo