ŠEF DIPLOMACIJE OTKRIO

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA DAČIĆ 'Srbija je pozvala papu Franju u posjet, pa otkazala posjet'

Ivica Dačić, Papa Franjo
 Tomislav Krišto, Denis Balibouse / HANZA MEDIA, REUTERS

Papa Franjo prije dvije godine prihvatio je poziv da posjeti Srbiju no zemlja domaćin povukla je poziv tijekom usuglašavanja detalja nakon "konzultacija" tadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), otkrio je u petak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Komentirajući tvrdnje kako papa, navodno, nikada nije izrazio želju posjetiti Srbiju, Dačić je u studiju TV Pink pokazao dokument u kojem se otpravnik poslova Vatikana u siječnju 2016. obratio tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i u tom se dokumentu navodi da je papa prihvatio poziv Nikolića da posjeti Srbiju i da je predloženi termin posjeta bio 21. i 22. svibnja 2016., ali je posjet otkazan nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om.

''Imajući u vidu vaš poziv da papa posjeti Srbiju, papa je prihvatio i želi realizirati svoje apostolsko hodočašće'', prenosi agencija Tanjug dokument u kojemu su se kao termin posjeta predlagali 21. i 22. svibnja 2016.

''Zaista bih cijenio da mi što je moguće prije potvrdite suglasnost za predložene datume", napisao je vatikanski diplomat uz molbu Nikoliću da tu informaciju drži u strogoj tajnosti.

Dan kasnije 19. siječnja 2016. u kabinet predsjednika Nikolića stigla je još jedna nota vatikanskog otpravnika poslova u kojoj je napomenuto da bi prethodnica, koja treba pripremiti posjet pape Franje, stigla u Beograd već 24. siječnja.

Međutim, kako je ministar Dačić otkrio u petak, nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om povučen je poziv papi Franji.

Dačić smatra da bi posjet pape Franje Srbiji bio od državnog i nacionalnog interesa, zbog čega je važno da se o tome u Srbiji postigne suglasnost no napominje za provladinu komercijalnu TV Pink kako "razumije protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape" naglašavajući da papa Franjo "nije samo vjerski poglavar, već i državnik".

Srbijanski šef diplomacije vjeruje kako Srbija od pape Franje "neće imati boljeg sugovornika" na tom mjestu u narednih nekoliko stoljeća.

Dačić je ukazao da su odnosi Srbije s Vatikanom opterećeni odnosima Srbije s Hrvatskom, ali je sugerirao kako se "treba uzdignuti iznad toga".

"Jasno je kakve primjedbe imamo na ponašanje (Hrvatske) u Drugom svjetskom ratu, ali takve primjedbe na papu i katoličku crkvu imaju i drugi koji su bili žrtve u tom ratu, a ta njihova uloga je do danas problematična i ispituje se", prokomentirao je Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:57