PROBLEMATIČNA RETORIKA

Ministri EU: Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ostaje prijatelj

Donald Trump
 Grigory Dukor / REUTERS

Sjedinjene Države ostaju prijatelj Europe, kazali su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump Europsku uniju nazvao neprijateljem kada je govorio o trgovinskim poslovima.

"Jasno nam je tko nam je prijatelj: a to su bez sumnje Sjedinjene Države", izjavila je u ponedjeljak šefica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini.

"Izmjene u administraciji ne znače i izmjene kada je riječ o prijateljstvu između zemalja i naroda", dodala je.

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima.

O tomu bi trebali neformalno razgovarati krajem kolovoza, a idući službeni sastanak predviđen je za 15. listopada.

Nema nikakve drame kada je riječ o Trumpovim izjavama u ponedjeljak, rekla je Mogherini.

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth pozvao je EU na jedinstvo.

"Američki predsjednik provocira. Pokušava utjecati na raskol unutar EU. Naziva nas neprijateljima, no mi to ne vidimo kao problem", rekao je Roth, podsjetivši na "duboko i blisko partnerstvo" koje veže dvije strane.

EU ne bi smio biti uznemiren zbog Trumpovih "dijelom vrlo agresivnih, neistinitih i ne osobito konstruktivnih" izjava, kazao je Roth, dodavši da "nam u svemu ovome indignacija neće pomoći".

"Jedino što u ovom slučaju pomaže je jasan jezik... te jasno i jedinstveno stajalište", smatra Roth.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također smatra da "nam je potrebna suverena, ujedinjena i sigurna Europa". "Više se ne možemo u potpunosti oslanjati na Bijelu kuću", tvitao je Maas.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na "umjerenost", podsjetivši da je Trump i Kinu i Rusiju nazvao neprijateljima. "Čini se da mu je cijeli svijet neprijatelj", napisao je ironično.

"Sjedinjene Države nisu predsjednik Trump, a predsjednik Trump nije SAD", napisao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodavši da stanovnici EU i SAD-a jedni druge smatraju partnerima.

Asselborn je pozvao na ležerniji pristup kada su posrijedi Trumpove izjave.

Izrazio je nadu da će mu svjež zrak u Škotskoj, u kojoj je proveo vikend igrajući golf, pomoći da bolje razluči tko su mu prijatelji, a tko neprijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:11